روش های ابطال وکالت در طلاق

20 مرداد 1399 0 350
روش های ابطال وکالت در طلاق

روش های ابطال وکالت در طلاق

مطابق با قانون مدنی ایران، وکالت، عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود می‌نماید. فردی که وکالت می‌دهد را موکل یا اصیل می‌نامند و طرف دیگر که وکالت به او داده شده و آنرا می‌پذیرد وکیل نام دارد که نماینده موکل به حساب می‌آید. در این مقاله به بررسی امکان ابطال وکالت در طلاق می پردازیم.

وکالت عقدی جایز است به این معنا که وکیل هر زمان که بخواهد می تواند استعفا دهد و موکل نیز در هر زمان که بخواهد میتواند وکیل را عزل نماید.

وکالت در طلاق نیز به همین صورت می باشد یعنی اینکه زوج هر زمان که بخواهد میتواند زوجه (وکیل) را عزل نماید چرا که نفس وکالت، عقدی جایز است مگر اینکه ضمن عقد لازمی مثلاً در قباله ازدواج، حق عزل وکیل را از خود سلب نموده باشد.

یکی از اشتباهات رایج و متداولی که در میان عامه مردم وجود دارد این است که عنوان می کنند، زوجه حق طلاق را از همسر خود اخذ نموده است. لازم به ذکر است که این برداشت کاملا اشتباه است چرا که حق طلاق یک حق غیر مالی است و مختص مرد است و قابل انتقال نمی باشد. فی الواقع مرد وکالت در طلاق را به همسر خود جهت مطلقه نمودن خود اعطا می نماید نه حق طلاق را.

بیشتر بخوانید: مجازات ازاله بکارت چیست؟

اگر زوج بنا به هر دلیلی بعد از اعطای وکالت در طلاق به زوجه، پشیمان شود راه حل هایی توسط قانونگذار پیش بینی گردیده است تا از وکالت در طلاق رفع اثر گردد. یکی از این راهکارها بدین صورت می باشد که زوج میتواند با مراجعه به یکی از دفاتر اسناد رسمی یک فرد دیگری را بعنوان وکیل در وکالتنامه اضافه نماید و در واقع دو وکیل در طلاق داشته باشد در اینصورت می بایست طی یک اظهارنامه رسمی به زوجه اعلام نماید که ضم وکیل نموده و حدود اختیارات وی را به او ذکر نماید.

ناگفته نماند که اگر وکالت در طلاق در یکی از دفاتر اسناد رسمی به زوجه اعطا شده باشد باید با ملاحظه در آن مشخص گردد که آیا وکالت در طلاق بصورت بلاعزل بوده است یا خیر و اینکه حیطه حدود اختیارات وکیل چگونه نوشته شده است و هم چنین آیا موکل حق ضم وکیل یا ناظر استصوابی را دارد یا خیر. اگر زوج حق ضم وکیل را از خود سلب نموده باشد، نمیتواند ضم وکیل انجام دهد.

اما اگر وکالت در طلاق بصورت بلاعزل نباشد، موکل (زوج) میتواند با مراجعه به دفترخانه، وکیل (زوجه) را عزل نماید و مراتب را به او اطلاع دهد. ولی اگر وکالت در طلاق بصورت بلاعزل باشد، در عمل نمیتوان وکالت در طلاق را بلا اثر نمود.

مستندات قانونی مرتبط با وکالت در طلاق

صورتجلسه نشست قضائی استان قم/ شهر قم مورخ ۱۳۹۵/۱۱/۲۱ چنانچه زوجه مهریه اش را در محضر اسناد رسمی به زوج در ازای اعطای وکالت در طلاق ببخشد و زوج هم وکالت محضری رسمی در طلاق به زوجه اعطا کند و در ذیل وکالت نامه قید شود که زوج تا 50 سال آینده نمی تواند اقدامی بر خلاف مفاد وکالت یا اقدامی مغایر با مفاد وکالت انجام دهد، آیا در این فرض زوج می تواند علی رغم وکالت اعطایی، خودش رأساً تقاضای طلاق کند و آیا دادگاه در این فرض می تواند رأی به جدایی و طلاق صادر کند یا خیر؟

نظر هیئت عالی وکالت در طلاق به نحوی که زوجه بتواند به وکالت از زوج خود را مطلقه نماید به معنای اسقاط حق طلاق مرد به طور کلی یا جزیی نیست و اگر اراده طرفین مبین اسقاط حق طلاق مرد باشد، چنین شرط و توافقی مخالف شرع و قانون است و این حق از زوج ساقط نشده و می تواند زوجه را طلاق دهد.

 

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه شماره نظریه: 7/97/3130 شماره پرونده: 97-9/16-3130 تاریخ نظریه: 1397/12/07

اولاً در صورتی که زوجه بدون درخواست طلاق صرفاً خواستار اثبات وکالت در طلاق باشد، دادگاه در صورت احراز وکالت حکم به تحقق آن صادر می نماید.

ثانیاً در مواردی که زوجه به استناد تحقق شرایط اعمال وکالت، متقاضی طلاق است، دادگاه علاوه بر احراز شرایط اعمال وکالت، مبادرت به صدور گواهی عدم امکان سازش می­نماید و مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش، در ماده 34 قانون حمایت خانواده 1391 معین شده است.


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

جهت اخذ مشاوره، می توانید به بخش مشاوره حقوقی مراجعه نمایید.

درخواست مشاوره

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.
تماس با وکیل