مبحث دوم - ترتیب رسیدگی قانون آیین دادرسی کیفری

ماده ۴۱۲

دادگاه اطفال و نوجوانان وقت جلسه رسیدگی را تعیین و به والدین، اولیاء یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان، وکیل وی و دادستان و شاکی ابلاغ می‌کند.

تبصره ۱- هرگاه در موقع رسیدگی سن متهم هجده سال و یا بیشتر باشد، وقت دادرسی به متهم یا وکیل او ابلاغ می‌شود.

تبصره ۲- در جرائم تعزیری درجه شش، هفت و هشت و همچنین در جرائم تعزیری که مجازات قانونی آنها غیر از حبس است، هرگاه متهم و والدین یا سرپرست قانونی او و همچنین در صورت داشتن وکیل، وکیل او حاضر باشند و درخواست رسیدگی نمایند و موجبات رسیدگی نیز فراهم باشد، دادگاه می‌تواند بدون تعیین وقت، رسیدگی و اتخاذ تصمیم نماید.


تفسیر ماده 412 قانون آیین دادرسی کیفری:

1- در دادگاه اطفال و نوجوانان نیز همانند مراجع دیگر، جهت رسیدگی به پرونده، وقت رسیدگی تعیین می‌گردد که به والدین یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان، شاکی و دادستان نیز ابلاغ خواهد شد.

2- اگر در حین رسیدگی به پرونده، متهم بیشتر از ۱۸ سال تمام داشته باشد، وقت رسیدگی به او نیز ابلاغ خواهد شد.

3- فقط در یک صورت دادگاه اطفال و‌ نوجوانان بدون تعیین وقت رسیدگی، پرونده را بررسی و اتخاذ تصمیم می‌نماید که جرم تعزیری دارای مجازات درجه 6، 7 و ۸ بوده و یا آنکه در زمره جرائمی باشد که مجازات آن غیر از حبس است. در این شرایط اگر متهم یا سرپرست یا والدین او در دادگاه حاضر باشند و درخواست رسیدگی کنند، دادگاه بدون تعیین وقت، اتخاذ تصمیم خواهد نمود.


ماده ۴۱۳

در دادگاه اطفال و نوجوانان، والدین، اولیاء یا سرپرست طفل و نوجوان، وکیل مدافع، شاکی، اشخاصی که نظر آنان در تحقیقات مقدماتی جلب شده، شهود، مطلعان و مددکار اجتماعی سازمان بهزیستی حاضر می شوند. حضور اشخاص دیگر در جلسه رسیدگی با موافقت دادگاه بلامانع است.


تفسیر ماده 413 قانون آیین دادرسی کیفری:

رسیدگی در دادگاه اطفال و نوجوانان علی الاصول غیرعلنی است مگر با موافقت دادگاه.


ماده ۴۱۴

هرگاه مصلحت طفل موضوع تبصره (۱) ماده(۳۰۴) این قانون، اقتضاء کند، ممکن است تمام یا قسمتی از دادرسی در غیاب او به‌عمل آید. رأی دادگاه درهرصورت حضوری محسوب می‌شود.


ماده ۴۱۵

در جرائمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک است یا جرائمی که مستلزم پرداخت دیه یا ارش بیش از خمس دیه کامل است و در جرائم تعزیری درجه شش و بالاتر، دادسرا و یا دادگاه اطفال و نوجوانان به ولی یا سرپرست قانونی متهم ابلاغ می‌نماید که برای او وکیل تعیین کند. در صورت عدم تعیین وکیل یا عدم حضور وکیل بدون اعلام عذر موجه، در مرجع قضایی برای متهم وکیل تعیین می‌شود. در جرائم تعزیری درجه هفت و هشت، ولی یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان می‌تواند خود از وی دفاع و یا وکیل تعیین نماید. نوجوان نیز می‌تواند از خود دفاع کند.


ماده ۴۱۶

به دادخواست ضرر و زیان ناشی از جرم که در دادگاه اطفال و نوجوانان مطرح می‌گردد، طبق مقررات قانونی رسیدگی و حکم مقتضی صادر می‌شود. در هنگام رسیدگی به دعوای ضرر و زیان، حضور طفل لازم نیست، مگر در صورتی که توضیحات وی برای صدور رای ضروری باشد.


ماده ۴۱۷

آراء و تصمیمات دادگاه اطفال و نوجوانان علاوه بر شاکی، متهم و محکومٌ‌علیه، ‌به ولی یا سرپرست قانونی متهم و محکومٌ‌علیه و در صورت داشتن وکیل به وکیل ایشان نیز ابلاغ می‌شود.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.