در معیّت دادگاه اطفال و نوجوانان و در محل آن، شعبهای از دادسرای عمومی و انقلاب با عنوان دادسرای ویژه نوجوانان به سرپرستی یکی از معاونان دادستان و با حضور یک یا چند بازپرس، تشکیل میشود. تحقیقات مقدماتی جرائم افراد پانزده تا هجده سال به جز جرائم موضوع مواد 306 و 340 این قانون که به طور مستقیم از سوی دادگاه صورت میگیرد، در این دادسرا به عمل میآید.
تبصره ۱- تحقیقات مقدماتی تمامی جرائم افراد زیر پانزده سال به طور مستقیم در دادگاه اطفال و نوجوانان به عمل میآید و دادگاه مذکور کلیه وظایفی را که طبق قانون بر عهده ضابطان دادگستری و دادسرا است انجام میدهد.
تبصره ۲- در جرائم مشهود، هرگاه مرتکب، طفل یا نوجوان باشد، ضابطان دادگستری مکلفند نسبت به حفظ آلات، ادوات، آثار، علائم و دلایل جرم اقدام نمایند، لکن اجازه تحقیقات مقدماتی از طفل یا نوجوان را ندارند و در صورت دستگیری وی، موظفند متهم را حسب مورد، فوری به دادسرا یا دادگاه اطفال و نوجوانان تحویل دهند. انقضاء وقت اداری و نیز ایام تعطیل مانع از رجوع به دادسرا یا دادگاه اطفال و نوجوانان نیست.
تفسیر ماده 285 قانون آیین دادرسی کیفری:
1- ملاک جهت تشخیص سن دقیق در خصوص جرائم ارتکابی توسط افراد زیر ۱۵ سال، زمان ارتکاب جرم میباشد. بطور مثال اگر مرتکب جرم در زمان ارتکاب جرم دارای ۱۴ سال باشد و در زمان شروع به تعقیب، دارای 16 سال باشد، پرونده او جهت انجام تحقیقات مقدماتی مستقیماً به دادگاه ارسال خواهد شد.
2- در خصوص جرائم ارتکابی توسط افراد ۱۵ تا ۱۸ سال، تحقیقات مقدماتی در دادسرای ویژه نوجوانان انجام میپذیرد مگر در مورد جرائم منافی عفت و همچنین جرائم دارای مجازات تعزیری درجه ۷ و ۸، که پرونده مستقیماً در دادگاه مطرح خواهد شد.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران