در جرائم تعزیری درجه هفت و هشت، چنانچه شاکی وجود نداشته یا گذشت کرده باشد، در صورت فقدان سابقه محکومیت مؤثر کیفری، مقام قضایی میتواند پس از تفهیم اتهام با ملاحظه وضع اجتماعی و سوابق متهم و اوضاع و احوالی که موجب وقوع جرم شده است و در صورت ضرورت با اخذ التزام کتبی از متهم برای رعایت مقررات قانونی، فقط یک بار از تعقیب متهم خودداری نماید و قرار بایگانی پرونده را صادر کند. این قرار ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ، قابل اعتراض است.
تبصره- مرجع تجدیدنظر قرار موضوع این ماده و سایر قرارهای قابل اعتراض مربوط به تحقیقات مقدماتی جرائمی که به طور مستقیم در دادگاه رسیدگی میشوند، دادگاه تجدیدنظر است.
تفسیر ماده 80 قانون آیین دادرسی کیفری:
1- تصمیم مندرج در ماده 80 قانون آیین دادرسی کیفری یکی از آثار اصل مقتضی بودن یا موقعیت داشتن تعقیب می باشد.
2- جهت صدور قرار بایگانی پرونده لازم است که اولاً جرم ارتکابی در زمره جرائم تعزیری درجه ۷ یا ۸ باشد. ثانیاً متهم سابقه محکومیت مؤثر کیفری نداشته باشد. ثالثاً شاکی خصوصی وجود نداشته یا در صورت وجود، گذشت نموده باشد. رابعاً متهم، تفهیم اتهام شده باشد.
3- قرار بایگانی پرونده دارای ویژگیهایی اعم از داشتن اعتبار امر مختومه، در زمره قرارهای نهایی بودن (باعث ختم رسیدگی میشود)، قابل تجدیدنظر خواهی بودن و صدور آن تنها برای یک مرتبه امکان پذیر است، میباشد.
4- دادستان، شاکی و متهم یا وکلای آنان، حق تجدیدنظر خواهی نسبت به قرار بایگانی پرونده را دارند.
5- از آنجایی که قرار بایگانی پرونده، قرار نهایی است، نیازی به حضور مجدد متهم وجود ندارد و متعاقباً بحث صدور قرارهای تأمین کیفری نیز منتفی میباشد. منظور از التزام کتبی مندرج در ماده 80 قانون آیین دادرسی مدنی، تعهد به رعایت مقررات و عدم تکرار جرم میباشد.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران