ماده ۹۶ قانون آیین دادرسی کیفری

انتشار تصویر و سایر مشخصات مربوط به هویت متهم در کلیه مراحل تحقیقات مقدماتی توسط رسانه‌ها و مراجع انتظامی و قضایی ممنوع است مگر در مورد اشخاص زیر که تنها به درخواست بازپرس و موافقت دادستان شهرستان، انتشار تصویر و یا سایر مشخصات مربوط به هویت آنان مجاز است:

الف- متهمان به ارتکاب جرائم عمدی موضوع بندهای (الف)، (ب)، (پ) و (ت) ماده 302 این قانون که متواری بوده و دلایل کافی برای توجه اتهام به آنان وجود داشته باشد و از طریق دیگری امکان دستیابی به آنان موجود نباشد، به منظور شناسایی آنان و یا تکمیل ادله، تصویر اصلی و یا تصویر به دست آمده از طریق چهره‌نگاری آنان منتشر می‌شود.

ب- متهمان دستگیر شده که به ارتکاب چند فقره جرم نسبت به اشخاص متعدد و نامعلومی نزد بازپرس اقرار کرده اند و تصویر آنان برای آگاهی بزه‌دیدگان و طرح شکایت و یا اقامه دعوای خصوصی توسط آنان، منتشر می‌شود.


تفسیر ماده 96 قانون آیین دادرسی کیفری:

1- مطابق موارد مورد نظر مقنن در ماده 96 قانون آیین دادرسی کیفری، انتشار تصاویر متهم یا برای شناسایی او یا برای شناساندن او انجام می‌گیرد. در شرایطی که متهم متواری باشد، آخرین چاره جهت شناسایی هویت او، انتشار تصاویر او خواهد بود، البته اگر موضوع جرم ارتکابی شامل بندهای الف تا ت ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری باشد. نکته مهم آن است که اگر هویت متهم معلوم باشد اما اقامتگاه او مشخص نباشد، امکان انتشار تصویر او وجود ندارد و می‌بایست از طریق نشر آگهی او را احضار نمود. اما انتشار تصویر متهم برای شناساندن او در تمامی جرائم امکان‌پذیر می‌باشد به شرط آنکه متهم به ارتکاب چند فقره جرم، نسبت به افراد متعدد و نامشخصی در نزد بازپرس اقرار نموده باشد.

2- در صورتی می‌توان تصویر متهم را منتشر نمود که دادستان با نظر بازپرس موافق باشد اگر دادستان با این موضوع موافق نباشد، نظر او متبع خواهد بود.

3- انتشار تصویر متهم فقط معطوف به مرحله تحقیقات مقدماتی بوده و در مرحله نهایی دادگاه انجام این کار امکان‌پذیر نمی‌باشد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.