هرگاه شخص ثالثی در موضوع پرونده مطروحه در شعبه دیوان، برای خود حقی قائل باشد یا خود را در محق شدن یکی از طرفین ذینفع بداند، میتواند با تقدیم دادخواست، وارد دعوی شود. در صورتی که دادخواست مذکور قبل از صدور رای واصل شود، شعبه پس از ارسال دادخواست، برای طرفین دعوی و وصول پاسخ آنان با ملاحظه پاسخ هر سه طرف، مبادرت به صدور رای مینماید.
تبصره (الحاقی 10-02-1402)- چنانچه پس از صدور رای در مرحله بدوی دادخواست ورود ثالث واصل گردد در صورتی که رای صادره مورد تجدیدنظر خواهی قرار گیرد، دادخواست مذکور به همراه پرونده اصلی به شعبه تجدیدنظر ارسال و در غیر اینصورت قرار رد دادخواست صادر میشود.
تفسیر ماده 55 قانون دیوان عدالت اداری:
1- سه شرط برای ورود ثالث به دعوا ضروری است: اولین شرط ورود ثالث، وجود دعوایی است که سابقاً طرح شده و در حال رسیدگی در دادگاه بدوی یا تجدیدنظر باشد. بدون وجود یک دعوا و در جریان رسیدگی بودن آن، شخص باید برای احقاق حق خود به صورت مستقل به اقامه دعوا بپردازد.
دومین شرط مهم برای ورود ثالث، ارائه دادخواست تا پیش از صدور رای و ختم دادرسی است. پس از صدور رای امکان ورود ثالث وجود ندارد. پس از ختم دادرسی، شخص ثالث باید از طریق «اعتراض ثالث» به دادخواهی در پرونده بپردازد.
سومین شرط وجود منفعتی برای شخص ثالث در دعوا است. این منفعت میتواند به صورت مستقل یا به صورت تبعی باشد که دعوای ورود ثالث را به دو نوع اصلی و تبعی تقسیم میکند. دعوای ورود ثالث اصلی ناظر به مواردی است که ثالث منفعتی مستقل از منفعت طرفین دعوا دارد و دعوای ورود ثالث تبعی ناظر به موارد است که ثالث در صورت محق شدن یکی از طرفین منفعتی را بدست میآورد.
2- ورود ثالث در دیوان عدالت اداری موضوع ماده 55 قانون دیوان عدالت اداری، نیازمند تقدیم دادخواست است و رعایت تمامی احکام مربوط به ارائه دادخواست ضروری است.
3- امکان ورود ثالث در هر سه مرجع شعبه بدوی، شعبه تجدیدنظر و هیات عمومی وجود دارد.
4- به علت دعوای طاری بودن ورود شخص ثالث استثنائاً امکان ورود ثالث نهاد دولتی در دعاوی دیوان نیز وجود دارد.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران