نشست قضایی: لزوم داشتن سن رشد جهت اقامه دعوی
برگزار کننده
استان قم/ شهر قم
استان قم/ شهر قم
تاریخ برگزاری
1391/07/04
1391/07/04
پرسش:
در دعوی مطالبه مَهر و نفقه آیا لازم است که خواهان به سن رشد رسیده باشد و یا از دادگاه حکم رشد گرفته باشد و یا اینکه جهت اقامه دعوی نیازی به حکم رشد نیست؟ چنانچه رشد لازم باشد آیا مادر می¬تواند جهت اقامه دعوی نفقه برای فرزند فوق¬الوصف تشکیل پرونده دهد؟
متن نظریه هیئت عالی:
نشست قضایی (1) مدنی: با توجه به ماده 6 قانون حمایت از خانواده مصوب 1/12/1391، مادر یا هر شخصی که حضانت طفل یا نگهداری شخص محجور را به اقتضای ضرورت برعهده دارد حق اقامه دعوی برای مطالبه نفقه طفل یا محجور را نیز دارا خواهد بود که در اینصورت دادگاه باید در ابتدا به ادعای ضرورت رسیدگی کند. به این ترتیب با توجه به اینکه طرح دعوی دارای آثار مالی و حقوقی و واجد اعتبار قضایی است؛ لذا با توجه به بند 3 ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی و رأی وحدت رویه شماره 30 ـ 3/10/64 هیأت عمومی دیوانعالی کشور دخالت صغیر در مورد امور مالی به حکم تبصره 2 ماده 1210 قانون مدنی مستلزم اثبات رشد است . بنابراین، نظر اقلیت تأیید می¬شود.
نظر اکثریت:
افراد پس از رسیدن به سن بلوغ چه پسر باشند یا دختر، تمام حقوق قانونی را دارند؛ مگر مواردی که با دلیل، استثنا شده است. پس می¬توانند اقامه دعوی کنند و نیازی به ارائه حکم رشد نیست و احراز رشد هم از طرف محکمه لازم نیست. دلیل، ماده 1210 قانون مدنی است که در آن آمده است: «هیچ¬کس را نمی¬توان پس از رسیدن به سن بلوغ به عنوان جنون یا عدم رشد محجور کرد؛ مگر اینکه جنون یا عدم رشد او ثابت شده باشد». بنابراین، اگر حکم به نفع او صادر شود جهتِ دادن محکومٌبه مالی به دست وی، احراز رشد لازم است. دلیل، تبصره 2 ماده 1210 قانون مدنی است و این استثنای قانونی است. در نیتجه قسمت آخر سؤال، خود به خود منتفی می¬شود.
نظر اقلیت:
افرادی که به سن بلوغ رسیده¬اند جهت اقامه دعوی، نیاز به حکم رشد دارند. دلیل، بند 3 ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی است که در آن به عدم رشد اشاره شده که در صورت فقدان آن، شخص، اهلیت قانونی برای اقامه دعوی را ندارد. داشتن اهلیت استیفا، جهت اقامه دعوی لازhttps://www.neshast.org/Identity/FormerJSession/Create#م است و اشخاصی که رشد ندارند دارای اهلیت استیفا نیستند.
مستندات قانونی:
* قانون مدنی
واژگان کلیدی:
محجور
سن رشد
اقامه دعوی
09 خرداد 1404
12
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران