ماده ۴۲۸ قانون مجازات اسلامی

در مواردی که جنایت، نظم و امنیت عمومی ‌را بر هم زند یا احساسات عمومی ‌را جریحه‌دار کند و مصلحت در اجرای قصاص باشد لکن خواهان قصاص تمکن از پرداخت فاضل دیه یا سهم دیگر صاحبان حق ‌قصاص را نداشته باشد، با درخواست دادستان و تایید رییس قوه قضاییه، مقدار مذکور از بیت‌المال پرداخت می‌شود.


تفسیر ماده 428 قانون مجازات اسلامی:

1- فاضل دیه به مقداری از دیه گفته می‌شود که در خصوص برخی از جرائم به مرتکب جرم پرداخت می‌گردد که این پرداخت می‌بایست پیش از اجرای قصاص انجام گیرد.

2- مقنن در ماده 428 قانون مجازات اسلامی شرایطی را پیش‌بینی نموده است که به موجب آن، جنایت انجام گرفته باعث برهم خوردن نظم عمومی و یا جریحه‌دار کردن احساسات عمومی شده باشد و اولیای دم، خواهان اجرای قصاص باشند و مصلحت هم در اجرای قصاص باشد اما متقاضی قصاص، توانایی پرداخت فاضل دیه را نداشته باشد که در این‌صورت، فاضل دیه پس از درخواست دادستان و تایید رییس قوه قضاییه از بیت‌المال پرداخت خواهد شد.

3- منظور از دادستان در ماده 428 قانون مجازات اسلامی، دادستان صادرکننده کیفرخواست می‌باشد.

4- در فرضی که شرایط مقرر در ماده 428 قانون مجازات اسلامی حکم‌فرما باشد اما شاکی بنا به هر علتی نخواهد قصاص اجرا شود و خواهان دیه باشد، امکان قصاص مرتکب وجود ندارد چراکه اجرای قصاص، حق شاکی است و در صورتی انجام می‌گیرد که وی درخواست نموده باشد.

مطلب مرتبط: فاضل دیه چیست؟ شرایط پرداخت آن چگونه است؟

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.