قمار و گروبندی باطل و دعاوی راجعه به آن مسموع نخواهد بود. همین حکم در مورد کلیه تعهداتی که از معاملات نامشروع تولید شده باشد جاری است.
تفسیر ماده 654 قانون مدنی:
قرارداد قمار و گروبندی، یک عقد شبه معین محسوب میشود چراکه نام آن مشخصاً در قانون ذکر شده است اما آثار و احکام آن ذکر نشده است. لازم به توضیح است که عقود از حیث الگوی ماهیتی به عقد معین، عقد نامعین و عقد شبه معین تقسیمبندی میشوند.
عقد معین به قراردادهایی میگویند که در قانون احکام و آثار مشخص دارند مانند عقد بیع، نکاح و ... .
عقد نامعین به قراردادهایی گویند که طبق ماده 10 قانون مدنی صحیح و نافذ هستند و احکام و آثار مشخصی در قانون ندارند مانند قرارداد انتقال حق تالیف.
عقد شبه معین به عقدی میگویند که نام آن مشخصاً در قانون ذکر شده ولی آثار و احکام آن ذکر نشده است مانند قرارداد راجع به قمار و گروبندی موضوع ماده 654 قانون مدنی یا قرارداد اجاره به شرط تملیک و ... .
(اصلاحی 14-08-1370)- در دوانیدن حیوانات سواری و همچنین در تیراندازی و شمشیر زنی گروبندی جایز و مفاد ماده قبل در مورد آنها رعایت نمیشود.
تفسیر ماده 655 قانون مدنی:
1- گرچه طبق ماده 654 قانون مدنی قمار و گروبندی باطل و دعاوی راجع به آنها مسموع نمیباشد اما مطابق با مندرجات ماده 655 قانون مدنی، در دوانیدن حیوانات سواری، تیراندازی و شمشیر زنی گروبندی مجاز است. البته به عقیده حقوقدانان منظور قانونگذار از گروبندی در ماده 655 قانون مدنی قمار است.
2- تفاوت قمار و گروبندی در آن است که در گروبندی، اراده طرفین عقد هیچگونه تاثیری در نتیجه عقد ندارند اما در قمار، اراده طرفین عقد در نتیجه عقد تاثیر دارند.
3- گروبندی و قمار از عقود شانسی یا احتمالی است که خود یکی از اقسام عقود معوض (عقود معوض به دو دسته عقود معوض قطعی و عقود معوض شانسی یا احتمالی تقسیم میشوند.) میباشند. عقود شانسی یا احتمالی، اصولاً باطل است مگر در مواردی که قانون تصریح کرده است مانند عقد بیمه، عقد جعاله و ... که صحیح هستند چراکه عقود شانسی غرری هستند (غرری بودن به معنای جهلی که منجر به ضرر مالی میشود، است).
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران