موصی میتواند یک یا چند نفر وصی معین نماید. در صورت تعدّد، اوصیاء باید مجتمعاً عمل به وصیت کنند مگر در صورت تصریح به استقلال هر یک.
تفسیر ماده 854 قانون آیین دادرسی مدنی:
1- زمانی که موصی، بیش از یک نفر وصی تعیین می نماید، جهت انجام مورد وصیت، دو حالت متصور می باشد یا اوصیاء (جمع وصی) در صورتی می توانند هرگونه اقدامی نسبت به مورد وصیت انجام دهند که جمعاً و به صورت اجتماع عمل نمایند و یا آنکه به صورت مستقل، یعنی اینکه تصمیم هر یک از آنان به تنهایی و بصورت مستقل معتبر خواهد بود.
2- اگر فردی چند وصی را طی یک وصیت نامه تعیین نموده باشد، اصل بر اجتماع است اما اگر چند وصی را طی وصیت نامه های مختلف و در زمان های مختلف انتخاب نموده باشد، ظهور در استقلال دارد مگر آنکه خلاف آن ثابت شود.
3- وصی این حق را دارد که جهت انجام مورد وصیت، مطالبه اجرت نماید.
موصی میتواند چند نفر را به نحو ترتیب وصی معین کند به این طریق که اگر اوّلی فوت کرد، دومی وصی باشد و اگر دومی فوت کرد سومی باشد و هکذا.
تفسیر ماده 855 قانون مدنی:
1- مطابق با مندرجات موجود در ماده ۸۵۵ قانون مدنی، هر وصی در دورانی که اداره امور موصی را بر عهده دارد، به نحو مستقل عمل می نماید.
2- قسمت آخر ماده ۸۵۵ قانون مدنی، جنبه حصری نداشته و فقط در خصوص فوت وصی مقرر نشده است بلکه اگر موصی برای دوران وصایت، تعیین مدت نموده باشد با انقضای مدت مدیریت هر وصی، وصی دیگر عهده دار وصایت خواهد بود.
3- زمانی که وصایت از یک وصی به وصی دیگر منتقل می شود، اصل بر آن است که در آن زمان وصی جدید، اهلیت داشته باشد. همچنین داشتن اهلیت وصی در زمان وصایت موصی شرط نیست و ملاک زمانی است که وصایت از وصی قبلی به او می رسد.
صغیر را میتوان به اتفاق یک نفر کبیر وصّی قرار داد. در این صورت اجرای وصایا با کبیر خواهد بود تا موقع بلوغ و رشد صغیر.
تفسیر ماده 856 قانون مدنی:
1- موصی می تواند یک نفر صغیر را همراه با یک نفر کبیر، به صورت مجتمعاً و مشترکاً بعنوان وصی تعیین نماید اما تعیین وصی صغیر و کبیر بصورت مستقلاً و منفرداً معتبر نمی باشد.
2- با استفاده از وحدت ملاک ماده 856 قانون مدنی، می توان دیگر محجورین اعم از سفیه یا مجنون را به همراه شخص دارای اهلیت، بعنوان وصی تعیین نمود تا وصی محجور پس از رفع حجر، به همراه وصی دارای اهلیت، در اجرای وصیت اقدام نماید.
3- مطابق با نظر دکتر کاتوزیان اگر صغیر قبل از رفع حجر فوت نماید و یا آنکه بعد از بلوغ، بدلیل حجر نتواند با کبیر همکاری نماید، وصی کبیر می تواند بصورت مستقل و به تنهایی به کار خود ادامه دهد.
موصی میتواند یک نفر را برای نظارت در عملیات وصی معین نماید.
حدود اختیارات ناظر به طریقی خواهد بود که موصی مقرر داشته است یا از قرائن معلوم شود.
وصی نسبت به اموالی که بر حسب وصیت در ید او میباشد حکم امین را دارد و ضامن نمیشود مگر در صورت تعدی یا تفریط.
وصی باید بر طبق وصایای موصی رفتار کند والّا ضامن و منعزل است.
غیر از پدر و جد پدری کس دیگر حق ندارد بر صغیر وصی معین کند.
تفسیر ماده 860 قانون مدنی:
1- تعیین نمودن وصی برای صغیر، فقط مختص پدر و جد پدری و یا وصی منصوب از سوی آنان است و به جز این دو نفر، اشخاص دیگر من جمله مادر، حق تعیین وصی برای محجور را ندارد حتی اگر حضانت صغیر با او بوده باشد.
2- مستنبط از ماده 1171 قانون مدنی، ولی قهری در صورتی خواهد توانست برای تربیت و نگهداری صغیر، وصی تعیین کند که کودک، مادر نداشته باشد.
3- مطابق با نظر دکتر صفایی، ماده 860 قانون مدنی، مختص تعیین وصی برای ولایت بر محجورین و اداره اموال آنان است و در باقی موارد، اعم از تصفیه ترکه و ... هر فردی اعم از زن یا مرد این حق را دارد که برای بعد از زمان مرگ خود، وصی تعیین نماید.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران