اصل 3 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

دولت‏ جمهور اسلامی‏ ایران‏ موظف‏ است‏ برای‏ نیل‏ به‏ اهداف‏ مذکور در اصل‏ دوم‏، همه‏ امکانات‏ خود را برای‏ امور زیر به‏ کار برد:

‎‎‎‎‎‎۱- ایجاد محیط مساعد برای‏ رشد فضایل‏ اخلاقی‏ بر اساس‏ ایمان‏ و تقوی‏ و مبارزه‏ با کلیه‏ مظاهر فساد و تباهی‏.

‎‎‎‎‎‎۲- بالا بردن‏ سطح‏ آگاهی‌های‏ عمومی‏ در همه‏ زمینه‌ها‏ با استفاده‏ صحیح‏ از مطبوعات‏ و رسانه‏‌های‏ گروهی‏ و وسایل‏ دیگر.

‎‎‎‎‎‎۳- آموزش‏ و پرورش‏ و تربیت‏ بدنی‏ رایگان‏ برای‏ همه‏ در تمام‏ سطوح‏، و تسهیل‏ و تعمیم‏ آموزش‏ عالی‏.

‎‎‎‎‎‎۴- تقویت‏ روح‏ بررسی‏ و تتبع و ابتکار در تمام‏ زمینه‏‌های‏ علمی‏، فنی‏، فرهنگی‏ و اسلامی‏ از طریق‏ تأسیس‏ مراکز تحقیق ‏و تشویق‏ محققان‏.

‎‎‎‎‎‎۵- طرد کامل‏ استعمار و جلوگیری‏ از نفوذ اجانب‏.

‎‎‎‎‎‎۶- محو هرگونه‏ استبداد و خودکامگی‏ و انحصارطلبی‏.

‎‎‎‎‎‎۷- تأمین‏ آزادی‌های‏ سیاسی‏ و اجتماعی‏ در حدود قانون‏.

‎‎‎‎‎‎۸- مشارکت‏ عامه‏ مردم‏ در تعیین‏ سرنوشت‏ سیاسی‏، اقتصادی‏، اجتماعی‏ و فرهنگی‏ خویش‏.

‎‎‎‎‎‎۹- رفع تبعیضات‏ ناروا و ایجاد امکانات‏ عادلانه‏ برای‏ همه‏، در تمام‏ زمینه‌های‏ مادی‏ و معنوی‏.

‎‎‎‎‎‎۱۰- ایجاد نظام‏ اداری‏ صحیح‏ و حذف‏ تشکیلات‏ غیر ضرور.

‎‎‎‎‎‎۱۱- تقویت‏ کامل‏ بنیه‏ دفاع‏ ملی‏ از طریق‏ آموزش‏ نظامی‏ عمومی‏ برای‏ حفظ استقلال‏ و تمامیت‏ ارضی‏ و نظام‏ اسلامی‏ کشور.

‎‎‎‎‎‎۱۲- پی‌ریزی‏ اقتصادی‏ صحیح‏ و عادلانه‏ بر طبق‏ ضوابط اسلامی‏ جهت‏ ایجاد رفاه‏ و رفع فقر و برطرف‏ ساختن‏ هر نوع‏ محرومیت‏ در زمینه‌های‏ تغذیه‏ و مسکن‏ و کار و بهداشت‏ و تعمیم‏ بیمه‏.

‎‎‎‎‎‎۱۳- تأمین‏ خودکفایی‏ در علوم‏ و فنون‏ و صنعت‏ و کشاورزی‏ و امور نظامی‏ و مانند این‌ها.

‎‎‎‎‎‎۱۴- تأمین‏ حقوق‏ همه‏ جانبه‏ افراد از زن‏ و مرد و ایجاد امنیت‏ قضایی‏ عادلانه‏ برای‏ همه‏ و تساوی‏ عموم‏ در برابر قانون‏.

‎‎‎‎‎‎۱۵- توسعه‏ و تحکیم‏ برادری‏ اسلامی‏ و تعاون‏ عمومی‏ بین‏ همه‏ مردم‏.

‎‎‎‎‎‎۱۶- تنظیم‏ سیاست‏ خارجی‏ کشور بر اساس‏ معیارهای‏ اسلام‏، تعهد برادرانه‏ نسبت‏ به‏ همه‏ مسلمانان‏ و حمایت‏ بی‏‌دریغ از مستضعفان‏ جهان‏.


تفسیر اصل سوم قانون اساسی:

1- اصل سوم قانون اساسی، 16 وظیفه کلان جمهوری اسلامی برای رسیدن به اهداف را در نظر گرفته است. گستردگی این 16 وظیفه به گونه‌ای است که بسیاری از اصول قانون اساسی به ویژه فصل سوم و چهارم را می‌توان وظایفی خرد برای عملیاتی کردن این 16 محور دانست.

2- عبارت «دولت» در ابتدای اصل سوم قانون اساسی به تمام ارکان حکومت و به بیان دیگر به کلیت نظام جمهوری اسلامی اشاره دارد.

3- از نکات قابل توجه اصل سوم قانون اساسی، توجه به بعد معنوی جامعه به عنوان یکی از وظایف نظام سیاسی است. مسائلی مانند ایجاد محیط مناسب برای رشد فضائل اخلاقی، مبارزه با کلیه مظاهر فساد و تباهی، بالا بردن سطح آگاهی عمومی و ... .

4- در بند سوم از اصل سوم قانون اساسی علاوه بر آموزش و پرورش رایگان به تربیت بدنی رایگان هم اشاره شده است.

5- در بند نهم به رفع تبعیضات «ناروا» اشاره شده است. مفهوم مخالف این عبارت پذیرش «تبعیض روا» در نظام حقوقی جمهوری اسلامی را نشان می‌دهد. این تبعیض روا می‌تواند در توجیه دو دسته از تبعیضات مورد استفاده قرار گیرد: اولاً تبعیض میان مسلمان و غیر مسلمان و مرد و زن بر اساس موازین اسلامی و ثانیاً امکان پذیرش مفهوم تبعیض مثبت به عنوان تبعیض روا که با هدف رفع نابرابری و جبران عقب ماندگی‌های برخی گروه‌های محروم و تحت ستم انجام می‌گیرد. مانند در نظر گرفتن سهمیه شغلی برای بانوان یا معلولین.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.