ماده 98 قانون دیوان عدالت اداری

در مورد احکام قطعی به جهات ذیل می‌توان دادخواست اعاده دادرسی تقدیم نمود:

الف- حکم، خارج از موضوع شکایت صادر شده باشد.

ب- حکم به میزان بیشتر از خواسته صادر شده باشد.

پ- در مفاد حکم، تضاد وجود داشته باشد.

ت- حکم صادر شده با حکم دیگری در خصوص همان دعوی و اصحاب آن، که قبلاً توسط همان شعبه یا شعبه دیگر صادر شده است متعارض بوده بدون آن که سبب قانونی موجب این تعارض باشد.

ث- حکم، مستند به اسنادی باشد که پس از صدور، جعلی بودن و یا عدم اعتبار آنها به موجب حکم مراجع صالح قانونی ثابت شده باشد.

ج- پس از صدور حکم، اسناد و دلایلی به دست آید که دلیل حقانیت درخواست‌کننده اعاده دادرسی باشد و ثابت شود اسناد و دلایل یاد شده در جریان دادرسی در اختیار وی نبوده است.


ماده 98 قانون دیوان عدالت اداری:

1- اشاره به «احکام» در صدر ماده 98 قانون دیوان عدالت اداری، به جای عبارت رای، عدم امکان اعاده دادرسی از قرارها را نشان می‌دهد. زیرا مطابق با ماده 299 قانون آیین دادرسی مدنی، رای عنوان عامی برای حکم (قطع جزئی یا کلی دعوا) و قرار (غیر از حکم) محسوب می‌شود.

2- در خصوص بند ت ماده 98 قانون دیوان عدالت اداری، تعارض میان حکم و قرار مشمول اعاده دادرسی نمی‌شود و لزوماً باید دو حکم متعارض صادر شده باشد. همچنین منظور، دو حکم متضاد صادر شده از شعب دیوان است و نه متضاد با احکام دیگر مراجع قضایی.

3- در مورد بند ث ماده 98 قانون دیوان عدالت اداری، جعلی بودن یا عدم اعتبار اسناد باید بر اساس حکم قانون اعم از مراجع قضایی و غیرقضایی به اثبات رسیده باشد و نمی‌توان به گواهی مامور و نظر کارشناس اکتفا کرد. همچنین سند اشاره شده در این بند اعم از سند رسمی یا عادی است.

4- در ارتباط با بند ج ماده 98 قانون دیوان عدالت اداری اسناد جدید بدست آمده باید لزوماً دلیل حقانیت باشد و نه صرفاً «موثر در رای» (آن‌چنان‌که در قانون دیوان مصوب سال 1385 مقرر شده بود.).

5- علاوه بر موارد اشاره شده در این ماده، مقنن در ماده 115 قانون دیوان عدالت اداری نیز یک جهت اعاده دادرسی را بیان کرده است که بر اساس آن چنانچه محکوم‌علیه در اجرای آرای قطعی دیوان به موانع قانونی استناد کند یا اجرای عملی رای را ممکن نداند و قاضی اجرای احکام ادعای محکوم‌علیه را موجه تشخیص دهد، این مورد نیز از موارد اعاده دادرسی تلقی می‌شود.

6- امکان اعاده دادرسی از چند حکم به موجب یک دادخواست وجود ندارد.

7- مطابق رای وحدت رویه به شماره 763، «در مواردی که قرار رد اعاده دادرسی توسط شعب بدوی دیوان صادر می‌شود، با لحاظ عموم حکم مقرر در ماده 65 قانون دیوان عدالت اداری قرار یاد شده قابل تجدیدنظر در شعب تجدیدنظر دیوان عدالت اداری است.»

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.