فصل اول - تعاریف قانون مجازات اسلامی

ماده ۱

قانون مجازات اسلامی مشتمل بر جرائم و مجازات های حدود، قصاص، دیات و تعزیرات، اقدامات تأمینی و تربیتی، شرایط و موانع مسئولیت کیفری و قواعد حاکم بر آنها است.


تفسیر ماده 1 قانون مجازات اسلامی:

1- مقنن در قانون مجازات اسلامی، بسته به نوع جرائم ارتکابی، مجازات های خاصی برای هر یک از جرائم ارتکابی تدوین نموده است.

2- حقوق جزا به دو بخش جزای عمومی و جزای اختصاصی تقسیم می گردد. در حقوق جزای عمومی در ارتباط با اصول کلی حاکم بر جرائم و مجازات ها صحبت می شود اما در حقوق جزای اختصاصی، در خصوص هر یک از جرائم بصورت جداگانه پرداخته شده است.


ماده ۲

هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می شود.


تفسیر ماده 2 قانون مجازات اسلامی:

1- مطابق با قوانین و مقررات موجود، هر جرمی دارای سه عنصر مادی، معنوی و قانونی می باشد. منظور از عنصر مادی، انجام فعل (مانند قتل) یا ترک فعلی (مانند ترک انفاق) است که قانونگذار آن را نهی نموده است. منظور از عنصر قانونی هر جرم، میزان مجازاتی است که مقنن برای آن جرم، منظور داشته است. وفق اصل قانونی بودن جرم و مجازات، رفتارهای خلاف شرع تا زمانی که جلوه قانونی نداشته باشند، جرم محسوب نخواهند شد. منظور از عنصر معنوی، داشتن قصد و سوء نیت مجرمانه مرتکب در ارتکاب جرم می باشد. 

2- جرائم از جهت مدت زمان ارتکاب به دو دسته جرائم آنی و جرائم مستمر تقسیم می گردند. جرائم آنی به جرائمی گفته می شود که عنصر مادی آن در یک لحظه اتفاق می افتد مانند ضرب و جرح، توهین و ... اما جرائم مستمر جرائمی اند که عنصر مادی آنان تا زمان استمرار رفتار مجرمانه، ادامه می یابد. مانند نگهداری اموال مسروقه و ... .

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.