هرگاه کسی سه بار مرتکب یک نوع جرم موجب حد شود و هر بار حد آن جرم بر او جاری گردد، حد وی در مرتبه چهارم اعدام است.
تفسیر ماده 136 قانون مجازات اسلامی:
1- مقنن در ماده 136 قانون مجازات اسلامی، مبحث تکرار جرم در جرائم حدی را بیان نموده است که بموجب آن در صورت تکرار یک جرم حدی خاص، مرتکب در مرتبه چهارم، اعدام می گردد.
2- میان تکرار جرم در جرائم حدی و تعزیری تفاوتهایی وجود دارد اول آنکه در جرائم تعزیری تکرار جرم در معنای عام وجود دارد و منظور تکرار همان جرم سابق نیست اما در جرائم حدی، شرط تشدید مجازات مرتکب و اعدام او در مرتبه چهارم، تکرار همان جرائم سابق می باشد. دوم آنکه در جرائم تعزیری صرف سابقه حتی یک فقره محکومیت قطعی، مشمول مقررات تکرار جرم می شود اما در جرائم حدی، شرط است که سه فقره اجرای مجازات حدی وجود داشته باشد تا مشمول مقررات تکرار جرم شود.
سوم آنکه وفق تبصره ۱ ماده 115 قانون مجازات اسلامی، توبه مرتکب جرم در جرائم تعزیری مورد قبول قرار نمی گیرد اما در تکرار جرائم حدی، توبه مرتکب مورد قبول قرار می گیرد. چهارم آنکه اگر در جرائم تعزیری در خصوص محکومیت سابق، اعاده حیثیت صورت گرفته باشد، انجام جرم جدید باعث تکرار جرم نمی شود اما در خصوص جرائم حدی این چنین نیست و حتی در صورت گذشت مهلتهای قانونی نیز باز هم رفتار مرتکب، مشمول مقررات تکرار جرم می شود.
پنجم آنکه در جرائم حدی، شرط محقق شدن تکرار جرم، اجرای مجازات است اما در جرائم تعزیری، صرف صدور حکم محکومیت قطعی برای اجرای مقررات تکرار جرم کفایت می کند.
(اصلاحی 23-02-1399)- هر کس به علت ارتکاب جرم عمدی به موجب حکم قطعی به یکی از مجازاتهای تعزیری از درجه یک تا درجه پنج محکوم شود و از تاریخ قطعیت حکم تا حصول اعاده حیثیت یا شمول مرور زمان اجرای مجازات، مرتکب جرم عمدی تعزیری درجه یک تا شش گردد، حداقل مجازات جرم ارتکابی میانگین بین حداقل و حداکثر مجازات قانونی آن جرم است و دادگاه میتواند وی را به بیش از حداکثر مجازات تا یک چهارم آن محکوم کند.
تفسیر ماده 137 قانون مجازات اسلامی:
1- تکرار جرم به معنای آن است که فرد پس از صدور حکم محکومیت قطعی و قبل از اعاده حیثیت در خصوص آن جرم، مجدداً مرتکب جرم شود.
2- اگر جرمی که مرتکب سابقاً انجام داده است مشمول مرور زمان شده باشد و یا نسبت به آن اعاده حیثیت صورت گرفته باشد، ارتکاب جرم جدید توسط او، تکرار جرم محسوب نخواهد شد.
3- در فرضی که قاضی رسیدگی کننده به دعوا، مقررات مربوط به تکرار جرم را رعایت ننموده باشد، قاضی اجرای احکام از اجرای رای امتناع نموده و ضمن رعایت مقررات مندرج در ماده 510 قانون آیین دادرسی کیفری، پرونده را برای رعایت مقررات مربوط به تکرار جرم و نقض کلیه احکام و النهایه صدور حکم واحد، به دادگاه صالح ارسال مینماید.
4- میان تکرار جرم و تعدد جرم در جرائم تعزیری تفاوتهایی اعم از آنکه تعدد جرم هم شامل اشخاص حقوقی میشود هم شامل اشخاص حقیقی، اما تکرار جرم فقط شامل اشخاص حقیقی میشود و یا آنکه در تکرار جرم هم مجازات جرم سابق و هم مجازات جرم جدید هر دو اجرا می شوند اما در تعدد جرم فقط مجازات اشد اجرا می گردد و ... وجود دارد.
مقررات مربوط به تکرار جرم در جرائم سیاسی و مطبوعاتی و جرائم اطفال اعمال نمیشود.
تفسیر ماده 138 قانون مجازات اسلامی:
1- ماده 138 قانون مجازات اسلامی فقط در خصوص جرائم اطفال صحبت نموده است فلذا جرائم ارتکابی توسط نوجوانان (بالغ زیر ۱۸ سال) مشمول مقررات تکرار جرم خواهد شد.
2- با توجه به عبارت «هر کس» در ماده 137 قانون مجازات اسلامی، تکرار جرم فقط مختص اشخاص حقیقی است و اشخاص حقوقی را در بر نمیگیرد.
3- مقررات تکرار جرم صرفاً در خصوص جرائم عمدی است اما تعدد جرم هم جرائم عمدی و هم جرائم غیرعمدی را در بر میگیرد.
(اصلاحی 23-02-1399)- در تکرار جرائم تعزیری، در صورت وجود جهات تخفیف مطابق مواد (37) و (38) این قانون اقدام میشود.
تبصره- چنانچه مرتکب دارای سه فقره محکومیت قطعی مشمول مقررات تکرار جرم یا بیشتر از آن باشد، مقررات تخفیف اعمال نمیشود.
تفسیر ماده 139 قانون مجازات اسلامی:
وفق ماده 15 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب 1399، حکمی که در ماده 666 قانون تعزیرات در خصوص ممنوعیت تخفیف مجازات در ارتباط با تکرار جرم سرقت تعزیری بوده منسوخ شده و تخفیف مجازات در خصوص این جرم نیز تابع مقررات مندرج در مواد ۳۷ و ۳۸ قانون مجازات اسلامی خواهد بود.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران