حد سرقت به شرح زیر است:
الف- در مرتبه اول، قطع چهار انگشت دست راست سارق از انتهای آن است، به طوری که انگشت شست و کف دست باقی بماند.
ب- در مرتبه دوم، قطع پای چپ سارق از پایین برآمدگی است، به نحوی که نصف قدم و مقداری از محل مسح باقی بماند.
پ- در مرتبه سوم، حبس ابد است.
ت- در مرتبه چهارم، اعدام است هر چند سرقت در زندان باشد.
تبصره ۱- هرگاه سارق، فاقد عضو متعلق قطع باشد، حسب مورد مشمول یکی از سرقتهای تعزیری میشود.
تبصره ۲- در مورد بند (پ) این ماده و سایر حبسهایی که مشمول عنوان تعزیر نیست هرگاه مرتکب حین اجرای مجازات توبه نماید و مقام رهبری آزادی او را مصلحت بداند با عفو ایشان از حبس آزاد میشود. همچنین مقام رهبری میتواند مجازات او را به مجازات تعزیری دیگری تبدیل نماید.
تفسیر ماده 278 قانون مجازات اسلامی:
1- حد به مجازاتی گفته میشود که نوع و میزان آن و هم چنین کیفیت اجرای آن در شرع تعیین گردیده است و دادگاه رسیدگیکننده جز در مورد توبه و عفو خاص، نمیتواند میزان آن را تقلیل، تغییر و ... دهد.
2- اگر مرتکب جرم سرقت حدی، فاقد دست راست باشد، مجازات حدی ساقط و وی وفق تبصره 1 ماده 278 قانون مجازات اسلامی به مجازات سرقت تعزیری محکوم میگردد. (ماده 85 آییننامه نحوه اجرای احکام حدود، سلب حیات، قطع عضو، قصاص نفس و عضو و جرح، دیات، شلاق، تبعید، نفی بلد، اقامت اجباری و منع از اقامت در محل یا محلهای معین را اینجا مطالعه نمایید.)
3- وفق ماده 3 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب 1399، مجازات حبس ابد، دیگر در جرائم تعزیری وجود ندارد و حبس ابدهای مندرج در قوانین خاص مانند اختلاس و ... به حبس درجه یک تبدیل شده اند اما این حکم شامل جرائم حدی نمیشود و مجازات حبس ابد سارق وفق بند پ ماده ۲۷۸ قانون مجازات اسلامی هم چنان وجود دارد.
4- فلج بودن عضو یا شل بودن عضو مانع اجرای مجازات قطع عضو نخواهد شد.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران