فصل دوم - در موصی قانون مدنی

ماده ۸۳۵

موصی باید نسبت به مورد وصیت جائز التصرف باشد.


تفسیر ماده 835 قانون مدنی:

1- موصی (فردی که وصیت می نماید) می‌بایست بالغ، عاقل و رشید باشد مگر آنکه وصیت برای امور غیرمالی شده باشد.

2- صرف اهلیت داشتن موصی در زمان انشای وصیت کفایت می کند و نیازی نیست که تا زمان مرگ، وی دارای اهلیت بوده باشد.

3- منظور از جایز التصرف بوده در ماده 835 قانون مدنی، آن است که علاوه بر آنکه لازم است، فرد از تصرف در اموالش منع نشده باشد، می‌بایست دارای اهلیت تمتع و استیفا نیز باشد. بدان جهت است که وصیت فردی مانند یک ورشکسته صحیح است چراکه پرداخت نمودن دیون موصی برای اجرای وصیت مقدم بوده و ضرری متوجه طلبکاران نمی شود.

4- اگر موصی در حالت اکراه، وصیت نموده باشد اما بعد از رفع اکراه، نسبت به وصیت سکوت نموده و آن را بر هم نزند، سکوت او به منزله تنفیذ ضمنی وصیت خواهد بود.


ماده ۸۳۶

هر‌گاه کسی به قصد خودکشی خود را مجروح یا مسموم کند یا اعمال دیگر از این قبیل که موجب هلاکت است مرتکب گردد و پس از ‌آن وصیت نماید آن وصیت در صورت هلاکت باطل است و هر‌گاه اتفاقاً منتهی به موت نشد وصیت نافذ خواهد بود.


ماده ۸۳۷

اگر کسی به موجب وصیت یک یا چند نفر از ورثه خود را از ارث محروم کند وصیت مزبور نافذ نیست.


تفسیر ماده 837 قانون مدنی:

همانگونه که افزودن بر شمار وارثان امکان ندارد، کاستن از آن ها نیز غیرممکن است. لذا وصیت به حِرمان به خاطر مخالفت با قواعد آمره باطل است و امکان تنفیذ آن وجود ندارد.


ماده ۸۳۸

موصی می‌تواند از وصیت خود رجوع کند.


تفسیر ماده 838 قانون مدنی:

1- مطابق با نظر دکتر صفایی رجوع نمودن از وصیت، نیازمند رعایت تشریفات مربوط به تنظیم وصیت نامه نیست و فقط می‌بایست به هر نحوی اعم از صریح یا ضمنی اعلام گردد.

2- چنانچه رجوع نمودن از وصیت بصورت صریح اعلام شده باشد، عدول از رجوع، وصیت را دارای اعتبار نخواهد کرد اما برخی از حقوقدانان من جمله دکتر کاتوزیان معتقدند که در رجوع ضمنی، چنانچه موصی وصیتی متضاد و مخالف با وصیت اول نموده باشد و بعد از وصیت دوم رجوع کند، وصیت اول معتبر خواهد بود.


ماده ۸۳۹

اگر موصیٖ ثانیاً وصیتی برخلاف وصیت اول نماید وصیت دوم صحیح است.


تفسیر ماده 839 قانون مدنی:

1- مطابق با نظر دکتر کاتوزیان چنانچه موصی له وصیت نامه اول، ثابت کند که وصیت نامه دوم بدون توجه به وصیت نامه اول نوشته شده است، رجوع تحقق نیافته است.

2- پاره کردن و از بین بردن وصیت نامه سری یا خودنوشت، به منزله رجوع از وصیت می باشد اما باقی ماندن وصیت نامه رسمی در دفتر اسناد رسمی نشانه بقای وصیت نامه است مگر آنکه خلاف آن ثابت شود.

3- انجام تصرفاتی در موصی به توسط موصی مانند اجاره دادن موصی به، به منزله رجوع از وصیت نمی باشد.

4- مطابق با نظر دکتر کاتوزیان اگر تقدم و تاخر هر دو وصیت مشخص نباشد و اجرای هر دوی آنها امکان پذیر باشد، می بایست هر دو اجرا شود و چنانچه اجرای هر دو باعث خروج بیش از ثلث ترکه شود، می بایست از هر دو به یک نسبت کسر شود اما اگر اجرای هر دو ممکن نباشد، هر دو وصیت باطل خواهد بود.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.