اگر مجرای آب شخصی در خانه دیگری باشد و در مجری خرابی به هم رسد به نحوی که عبور آب موجب خسارت خانه شود مالک خانه حق ندارد صاحب مجری را به تعمیر مجری اجبار کند بلکه خود او باید دفع ضرر از خود نماید. چنانچه اگر خرابی مجری مانع عبور آب شود مالک خانه ملزم نیست که مجری را تعمیر کند بلکه صاحب حق باید خود رفع مانع کند در اینصورت برای تعمیر مجری میتواند داخل خانه یا زمین شود ولیکن بدون ضرورت حق ورود ندارد مگر به اذن صاحب ملک.
تفسیر ماده 100 قانون مدنی:
ماده 100 قانون مدنی در خصوص خراب شدن مجرای آب و تعمیر آن میباشد به بیانی دیگر بیان میدارد که چه کسی میبایست هزینه تعمیر مجرای آب را بپردازد؟ مالکِ ملکِ مورد حق ارتفاق یا مالکِ ملکِ دارای حق ارتفاق؟
براساس ماده 100 قانون مدنی و در فرض خراب شدن مَجرای آب بدون تقصیر، دو حالت متصور است؛
اگر خرابی مَجری موجب خرابی ملک مورد حق ارتفاق شود مالک ملک مورد حق ارتفاق که از خرابی مجری ضرر میبیند، وظیفه تعمیر را بر عهده دارد. لذا چنانچه شخصی در ملک غیر حق مجری (راه عبور آب) داشته باشد و آن مجری خراب شود به نحوی که موجب آسیب ملک مورد حق ارتفاق شود تعمیر آن با مالک ملک مورد حق ارتفاق است.
اما اگر خرابی مجری موجب شود که در حق ارتفاق خللی ایجاد شود در این صورت تعمیر آن با دارندهی حق ارتفاق است و خود صاحب حق ارتفاق میبایست هزینههای تعمیر را بپردازد و در صورت احراز ضرورت میتواند وارد ملک شده و تعمیر نماید.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران