بهای خواسته از نظر هزینه دادرسی و امکان تجدیدنظر خواهی همان مبلغی است که در دادخواست قید شده است، مگر اینکه قانون ترتیب دیگری معین کرده باشد.
تفسیر ماده 61 قانون آیین دادرسی مدنی:
1- خواسته با بهای خواسته متفاوت است. خواسته آن چیزی است که خواهان در دادخواست خود قید مینماید و از دادگاه میخواهد که خوانده را به آن محکوم نماید اما بهای خواسته به معنای آن است که خواسته خواهان چقدر میارزد. در نهایت اگر دادگاه ادعای خواهان را بپذیرد، خوانده را مطابق با خواسته محکوم می نماید نه بهای خواسته! فرض بفرمایید خواهان در ستون خواسته دادخواست خود، تقاضای محکومیت خوانده به تحویل 4 دستگاه خودروی سواری بنز با مشخصات معین را نماید و بهای خواسته خود را به یکصد و یک میلیون تومان (رسیدگی به دعاویای که بهای خواسته آنها بالای یکصد میلیون تومان باشد در صلاحیت دادگاه عمومی است نه دادگاه صلح) مقوم نماید، حال در صورت پذیرش دعوا از سوی دادگاه، دادگاه خوانده را به تسلیم 4 دستگاه خودروی سواری بنز محکوم میکند نه پرداخت بهای خواسته به میزان یکصد و یک میلیون تومان.
2- بهای خواسته مندرج در دادخواست، سه کارکرد دارد: الف- مرجع صالح جهت رسیدگی را معین میکند، نیک آگاهید که مطابق با ماده 12 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 22-06-1402 اگر بهای خواسته یکصد میلیون تومان یا کمتر باشد در دادگاه صلح رسیدگی میگردد اما اگر بهای خواسته بیش از یکصد میلیون تومان باشد در دادگاه عمومی رسیدگی میشود. ب- هزینه دادرسی را مشخص میکند، هزینه دادرسی بر مبنای بهای خواسته مشخص میشود. ج- بهای خواسته قابلیت اعتراض به رای را نیز مشخص میکند. (رای قطعی است یا قابلیت اعتراض را دارد.)
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران