مبحث سوم - موارد توقیف دادخواست ‌قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب (‌در امور مدنی)

ماده ۵۳

در موارد زیر دادخواست توسط دفتر دادگاه پذیرفته می‌شود لکن برای به جریان افتادن آن باید به شرح مواد آتی تکمیل شود:

۱- در صورتی که به دادخواست و پیوست‌های آن برابر قانون تمبر الصاق نشده یا هزینه یاد شده تادیه نشده باشد.

۲- وقتی که بندهای (۲، ۳، ۴، ۵ و ۶) ماده 51 این قانون رعایت نشده باشد.


تفسیر ماده 53 قانون آیین دادرسی مدنی:

1- موارد مصرّح در ماده 53 قانون آیین دادرسی مدنی از شرایط قابل جبران در دادخواست تقدیمی خواهان است که پس از صدور قرار رفع نقص از سوی مدیر دفتر، قابلیت مرتفع نمودن آن وجود دارد.

2- هزینه تقدیم دادخواست بر عهده خواهان است، در صورت پیروزی وی در دعوی، این هزینه با حکم دادگاه به خواهان مسترد می‌گردد.


ماده ۵۴

در موارد یاد شده در ماده قبل، مدیر دفتر دادگاه ظرف دو روز نقایص دادخواست را به طور کتبی و مفصل به خواهان اطلاع داده و از تاریخ ابلاغ به مدت ده روز به او مهلت می‌دهد تا نقایص را رفع نماید. چنانچه در مهلت مقرر اقدام به رفع نقص ننماید، دادخواست به موجب قراری که مدیر دفتر و در غیبت مشارالیه، جانشین او صادر می‌کند، رد می‌گردد. این قرار به خواهان ابلاغ می‌شود و نامبرده می‌تواند ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به همان دادگاه شکایت نماید. رای دادگاه در این خصوص قطعی است.


تفسیر ماده 54 قانون آیین دادرسی مدنی:

1- ضمانت اجرای عدم درج نام و نام خانوادگی خواهان و یا محل اقامت خواهان یا وکیل وی در دادخواست، موضوع بند 1 ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی در ماده 56 قانون آیین دادرسی مدنی آمده است که به موجب آن، دادخواست ظرف مدت دو روز با قرار رد دادخواست از سوی مدیر دفتر مواجه می‌شود.

2- در موارد بندهای 1 به بعد ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی، بندهای 2، 3، 4، 5 و 6 مدیر دفتر دادگاه ظرف مدت دو روز خطاب به دادخواست‌دهنده اخطار رفع نقص صادر و به وی ده روز مهلت رفع نقص می‌دهد.

3- در مهلت ده روزی که مدیر دفتر به دادخواست‌دهنده جهت رفع نقص دادخواست می‌دهد، دادخواست متوقف می‌ماند تا رفع نقص انجام شود. اگر ظرف ده روز مقرر در ماده 54 قانون آیین دادرسی مدنی، دادخواست‌دهنده اقدام به رفع نقص ننماید، مدیر دفتر دادگاه، قرار رد دادخواست صادر و ابلاغ می‌کند.


ماده ۵۵

در هر مورد که هزینه انتشار آگهی ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ اخطاریه دفتر تأدیه نشود، دادخواست به وسیله دفتر رد خواهد شد. این قرار ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل شکایت در دادگاه می‌باشد، جز در مواردی که خواهان دادخواست اعسار از هزینه دادرسی تقدیم کرده باشد که در این صورت مدت یک ماه یاد شده، از تاریخ ابلاغ دادنامه رد اعسار به نامبرده محسوب خواهد شد.


تفسیر ماده 55 قانون آیین دادرسی مدنی:

مهلت خواهان برای پرداخت هزینه نشر آگهی در روزنامه کثیرالانتشار، یک ماه از تاریخ ابلاغ اخطاریه و یا یک ماه از تاریخ ابلاغ دادنامه رد اعسار است.


ماده ۵۶

هرگاه در دادخواست، خواهان یا محل اقامت او معلوم نباشد ظرف دو روز از تاریخ رسید دادخواست به موجب قراری که مدیر دفتر دادگاه و در غیبت مشارالیه جانشین او صادر می‌کند، دادخواست رد می‌شود.


تفسیر ماده 56 قانون آیین دادرسی مدنی:

1- در صورتی که دادخواست تقدیمی، فاقد نام و نام خانوادگی خواهان باشد و یا محل اقامت خواهان یا وکیل وی مشخص نباشد (بند 1 ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی)، مدیر دفتر دادگاه اخطار رفع نقص صادر نمی‌نماید بلکه ظرف مدت دو روز اقدام به صدور قرار رد دادخواست می‌کند.

2- قراری که فوراً مدیر دفتر دادگاه صادر می‌نماید به این جهت فوری است که مسبوق به اخطار رفع نقص نیست.

3- قرار رد دادخواست بدوی موضوع مواد 54 و 56 قانون آیین دادرسی مدنی تنها قراری است که مدیر دفتر شعبه صادر می‌نماید.

4- قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص امکان یا عدم امکان اعتراض به قرار رد دادخواست از سوی مدیر دفتر شعبه دادگاه (قرار رد فوری دادخواست) موضوع ماده 56 قانون آیین دادرسی مدنی، ساکت است. برخی از حقوقدانان به استناد نص ماده معتقدند که قرار رد دادخواست قطعی بوده و قابلیت اعتراض ندارد اما به نظر دکتر شمس قرار رد دادخواست ظرف مدت ده روز قابلیت اعتراض نزد قاضی همان شعبه را دارد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.