به منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع وی، جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او و تضمین حقوق بزهدیده برای جبران ضرر و زیان وی، بازپرس پس از تفهیم اتهام و تحقیق لازم، در صورت وجود دلایل کافی، یکی از قرارهای تأمین زیر را صادر میکند:
الف- التزام به حضور با قول شرف
ب- التزام به حضور با تعیین وجه التزام
پ- التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با قول شرف
ت- التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با تعیین وجه التزام
ث- التزام به معرفی نوبهای خود به صورت هفتگی یا ماهانه به مرجع قضایی یا انتظامی با تعیین وجه التزام
ج- التزام مستخدمان رسمی کشوری یا نیروهای مسلح به حضور با تعیین وجه التزام، با موافقت متهم و پس از اخذ تعهد پرداخت از محل حقوق آنان از سوی سازمان مربوط
چ- التزام به عدم خروج از منزل یا محل اقامت تعیین شده با موافقت متهم با تعیین وجه التزام از طریق نظارت با تجهیزات الکترونیکی یا بدون نظارت با این تجهیزات
ح- اخذ کفیل با تعیین وجهالکفاله
خ- اخذ وثیقه اعم از وجه نقد، ضمانتنامه بانکی، مال منقول یا غیرمنقول
د- بازداشت موقت با رعایت شرایط مقرر قانونی
تبصره ۱- در صورت امتناع متهم از پذیرش قرار تأمین مندرج در بند (الف)، قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام صادر و در صورت امتناع از پذیرش قرارهای مندرج در بندهای (ب)، (پ)، (ت) و (ث) قرار کفالت صادر میشود.
تبصره ۲- در مورد بندهای (پ) و (ت)، خروج از حوزه قضایی با اجازه قاضی ممکن است.
تبصره ۳- در جرائم غیرعمدی در صورتی که به تشخیص مقام قضایی تضمین حقوق بزهدیده به طریق دیگر امکانپذیر باشد، صدور قرار کفالت و وثیقه جایز نیست.
تفسیر ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری:
1- قرارهای مندرج در ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری، ناظر به قرارهای تامین کیفری اشخاص بزرگسال است. قانونگذار در خصوص قرارهای تامین افراد زیر 18 سال در ماده 287 و اشخاص حقوقی در ماده 690 همان قانون تعیین تکلیف نموده است.
2- مقنن بموجب ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری شرایطی را وضع نموده است تا بموجب آن بازپرس یا دادیار رسیدگیکننده به دعوا، بنا به دلایل مختلف اعم از دسترسی به متهم، جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم و ... در صورتی که دلایل کافی دال بر ارتکاب جرم توسط متهم وجود داشته باشد، یکی از قرارهای مندرج در ماده فوقالاشاره را صادر نماید.
مطلب مرتبط: انواع قرارهای تامین و نظارت کیفری مطابق با ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری
3- قرارهای مندرج در ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری، با حضور متهم در شعبه و پس از تفهیم اتهام به او صورت میگیرد فلذا امکان صدور این قرارها بصورت غیابی وجود ندارد.
4- مقام قضایی رسیدگیکننده به دعوا، حسب مورد میتواند بنا به تشخیص خود، اقدام به تشدید یا تخفیف قرارهای تامین نماید.
5- قرار وثیقه در زمره قرارهای تامین کیفری است که از قرارهای التزام به حضور یا قرار کفالت، شدیدتر بوده و بموجب آن متهم یا وثیقه گذار، مالی را اعم از منقول یا غیرمنقول و ... نزد دادگاه، تودیع مینمایند.
مطلب مرتبط: قرار بازداشت موقت چیست؟ شرایط صدور آن کدام است؟
6- یکی از شرایط صدور قرار کفالت، ملائت و توانایی مالی کفیل است. اعسار کفیل موجب لغو قرار کفالت میشود.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران