ماده 89 قانون دیوان عدالت اداری

(اصلاحی 10-02-1402)- هرگاه به تشخیص رئیس دیوان، در موضوعات مشابه، آرای متعارض از یک یا چند شعبه دیوان صادر شده باشد، وی می‌تواند دستور بررسی آن را جهت صدور رای وحدت رویه صادر نماید. هیات عمومی پس از بررسی و احراز تعارض، با اعلام رای صحیح، نسبت به صدور رای وحدت رویه اقدام می‌کند. در صورتی که هیات عمومی آرای موضوع تعارض را غیرصحیح تشخیص دهد، نظر صحیح را با صدور رای وحدت رویه اعلام می‌کند. این رای برای شعب دیوان و مراجع اداری و همچنین برای هیات‌های تخصصی و هیأت عمومی در مورد رسیدگی به ابطال مصوبات موضوع بند (1) ماده (12) این قانون در ارتباط با آن موضوع لازم‌الاتباع است. اثر آرای وحدت رویه نسبت به آینده است لیکن در مورد احکامی که در رای هیات عمومی مطرح و غیرصحیح تشخیص داده شده است، شخص ذی‌نفع ظرف یک ماه از تاریخ درج رای در روزنامه رسمی حق تجدیدنظر خواهی را دارد. در این صورت پرونده به شعبه تجدیدنظری که قبلاً به پرونده رسیدگی نکرده است، ارجاع می‌شود و شعبه مذکور موظف به رسیدگی و صدور رای، مطابق رای وحدت رویه است. آرای وحدت رویه هیات عمومی دیوان، فقط به موجب قانون یا رای وحدت رویه موخر، بلااثر می‌شود.


تفسیر ماده 89 قانون دیوان عدالت اداری:

1- رای وحدت رویه در دیوان عدالت اداری در مواردی صادر می‌گردد که در خصوص موضوعی واحد بین شعب دیوان عدالت اداری، آرای متعارضی صادر شده باشد و رئیس دیوان عدالت از این اختلاف آگاه شود. هیات عمومی دیوان عدالت اداری با حضور دو سوم قضات دیوان عدالت و به ریاست رئیس دیوان عدالت یا معاون وی و بدون حضور دادستان کل کشور و با نظر اکثریت تشکیل و اقدام به صدور رای وحدت رویه می‌نماید.

2- گرچه رای وحدت رویه اثر قهقرایی ندارد و نسبت به گذشته بی‌اثر است اما در خصوص احکامی که در رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری مطرح و غیرصحیح تشخیص داده شده، شخص ذی‌نفع ظرف یک ماه از تاریخ درج رای وحدت رویه در روزنامه رسمی حق تجدیدنظر خواهی را دارد. در این حالت پرونده ضمن ارجاع به شعبه تجدیدنظری که سابقاً در پرونده دخالتی نداشته است، شعبه مذکور موظف به رسیدگی و تبعیت از رای وحدت رویه صادر شده، می‌باشد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.