ماده ۱۲۵ قانون مجازات اسلامی

هر کس با شخص یا اشخاص دیگر در عملیات اجرایی جرمی مشارکت کند و جرم، مستند به رفتار همه آنها باشد خواه رفتار هر یک به تنهایی برای وقوع جرم کافی باشد خواه نباشد و خواه اثر کار آنان مساوی باشد خواه متفاوت، شریک در جرم محسوب و مجازات او مجازات فاعل مستقل آن جرم است. در مورد جرائم غیرعمدی نیز چنانچه جرم، مستند به تقصیر دو یا چند نفر باشد مقصران، شریک در جرم محسوب می‌‌شوند و مجازات هر یک از آنان، مجازات فاعل مستقل آن جرم است.

تبصرهاعمال مجازات حدود، قصاص و دیات در مورد شرکت در جنایت با رعایت مواد کتاب‌های دوم، سوم و چهارم این قانون انجام می‌گیرد.


تفسیر ماده 125 قانون مجازات اسلامی:

1- مباشر جرم به کسی گفته می‌شود که به تنهایی عملیات اجرایی جرم را انجام می‌دهد و جرم در نتیجه رفتار وی اتفاق می‍افتد مانند آنکه قاتل با وارد نمودن ضربات چاقو به دیگری باعث کشته شدن وی می‌شود.

2- مفهوم شرکت در جرم موضوع ماده 125 قانون مجازات اسلامی ناظر به موردی است که دو یا چند نفر شخصاً و به صورت مستقیم در ارتکاب عملیات اجرایی جرم دخالت داشته و جرم مستند به عمل همه آنها باشد. این افراد، شریک در جرم، محسوب و مجازات آنها مجازات فاعل مستقل جرم خواهد بود.

3- جهت تحقق شرکت در جرم لازم است که همه شرکاء در انجام عملیات اجرایی جرم مداخله داشته باشند. اگر فردی در انجام عملیات مقدماتی مداخله داشته باشد، معاون در جرم موضوع ماده 126 قانون مجازات اسلامی خواهد بود نه مباشر جرم.

4- شرکت در جرم فقط با مباشرت محقق نمی‌گردد و با تسبیب نیز ممکن می‌باشد مانند قسمت اخیر ماده 535 قانون مجازات اسلامی که چند نفر به نحو سبب در ارتکاب جرم دخالت داشته باشند.

5- شرکت در جرم فقط با فعل مثبت نبوده و با ترک فعل نیز محقق می‌گردد. مانند چند پرستاری که از روی عمد داروهای بیمار را نداده تا وی فوت نماید.

6- در شرکت در جرم لازم است که جرم مستند به عمل همه شرکاء باشد حتی اگر میان رفتار آنان، تساوی وجود نداشته باشد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.