ماده ۱۲۶ قانون مجازات اسلامی

اشخاص زیر معاون جرم محسوب می‌‌شوند:

الف- هرکس، دیگری را ترغیب، تهدید، تطمیع، یا تحریک به ارتکاب جرم کند یا با دسیسه یا فریب یا سوء ‌استفاده از قدرت، موجب وقوع جرم گردد.

ب- هرکس وسایل ارتکاب جرم را بسازد یا تهیه کند یا طریق ارتکاب جرم را به مرتکب ارائه دهد.

پ- هرکس وقوع جرم را تسهیل کند.

تبصره- برای تحقق معاونت در جرم، وحدت قصد و تقدم یا اقتران زمانی بین رفتار معاون و مرتکب جرم شرط است. چنانچه فاعل اصلی جرم، جرمی ‌شدیدتر از آنچه مقصود معاون بوده است مرتکب شود، معاون به مجازات معاونت در جرم خفیف‌تر محکوم می‌شود.


تفسیر ماده 126 قانون مجازات اسلامی:

1- ترغیب به معنای رغبت ایجاد کردن، تطمیع به معنای دیگری را به طمع انداختن، تحریک به معنای ایجاد انگیزه کردن در دیگری و تهدید به معنای ترساندن است.

2- معاون جرم به کسی گفته می‌شود که در جریان انجام عملیات مجرمانه هیچ مداخله ای ندارد اما با انجام اموری از قبیل، تحریک، تطمیع، ترغیب و ... موجبات ارتکاب جرم را برای مباشر جرم فراهم می‌آورد. به بیانی دیگر معاون جرم کسی است که بدون مداخله در عملیات اجرایی یک جرم، تنها مباشر یا شرکای جرم را یاری می‌رساند.

3- رفتار معاون در صورتی جرم تلقی خواهد شد که رفتار مباشر نیز جرم بوده باشد.

4- اگر رفتار ارتکابی مباشر، جرم بوده باشد اما او بنا به هر علتی، از ادامه آن صرف‌نظر کرده و یا موفق به انجام آن نشود، بحث شروع به معاونت نیز منتفی خواهد شد.

5- یکی از شروط مهم در تحقق معاونت در جرم، وجود وحدت قصد از حیث نتیجه میان عمل معاون و مباشر جرم می‌باشد. وحدت قصد صرفاً به معنای تبانی برای ارتکاب جرم نیست بلکه بدین معنا است که معاون بخواهد با رفتار یا کمک خود، مباشر را به سمت جرم سوق دهد یا وی را در انجام جرم یاری رساند و یا بداند که کمک وی در راستای ارتکاب جرم بوده و بدان راضی باشد.

6- معاونت در جرم می‌بایست یا پیش از انجام عمل مجرمانه صورت گیرد یا همزمان با انجام آن. به بیانی دیگر رفتار معاون باید مقدم یا همزمان با رفتار مباشر باشد. لذا کمک رسانی به مباشر جرم پس از ارتکاب جرم، معاونت در جرم نیست و ممکن است جرم خاص و مستقلی باشد. بطور مثال مخفی نمودن جسد مقتول پس از قتل توسط شخصی غیر از قاتل، معاونت در جرم نیست و جرم خاص موضوع ماده 636 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات است.

7- معاونت در جرم فقط در جرائم عمدی محقق می‌گردد و در جرائم غیرعمدی، معاونت در جرم متصور نیست.

مطلب مرتبط: معاونت در جرم چیست؟ شرایط تحقق آن کدام است؟

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.