ماده ۷ قانون مجازات اسلامی

علاوه بر موارد مذکور در مواد فوق هر یک از اتباع ایران در خارج از کشور مرتکب جرمی شود، در صورتی که در ایران یافت و یا به ایران اعاده گردد، طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران محاکمه و مجازات می‌شود مشروط بر اینکه:

الف- رفتار ارتکابی به موجب قانون جمهوری اسلامی ایران جرم باشد.

ب- در صورتی که جرم ارتکابی از جرائم موجب تعزیر باشد، متهم در محل وقوع جرم محاکمه و تبرئه نشده یا در صورت محکومیت، مجازات کلاً یا بعضاً درباره او اجراء نشده باشد.

پ- طبق قوانین ایران موجبی برای منع یا موقوفی تعقیب یا موقوفی اجرای مجازات یا سقوط آن نباشد.


تفسیر ماده 7 قانون مجازات اسلامی:

1- صلاحیت شخصی یا صلاحیت مبتنی بر تابعیت مرتکب جرم به دو دسته الف- صلاحیت شخصی فعال، صلاحیت شخصی مثبت یا صلاحیت شخصی بزه‌کار محور و ب- صلاحیت شخصی منفعل، صلاحیت شخصی منفی یا صلاحیت شخصی بزه‌دیده محور تفسیم می‌شوند.

2- ماده 7 قانون مجازات اسلامی در مورد وقوع جرم در خارج از کشور، توسط هر یک از اتباع ایرانی (ملاک، تابعیت در زمان ارتکاب جرم است.) (اشخاص دو تابعیتی نیز ایرانی محسوب می‌شوند.) بر روی هر شخصی (بزه‌دیده ایرانی باشد یا غیرایرانی) و رفتار وی طبق قانون ایران جرم باشد و جرم وی در زمره جرائم ماده 5 قانون مجازات اسلامی نباشد (چراکه اگر از جرائم ماده 5 قانون مجازات اسلامی باشد، صلاحیت واقعی می‌باشد.)، رسیدگی غیابی به جرم ارتکابی ممکن نمی‌باشد و شرط رسیدگی به جرائم ارتکابی آن است که مرتکب باید لزوماً در ایران یافت شود و یا به ایران اعاده گردد و طبق قانون ایران دلیلی بر منع تعقیب یا موقوفی تعقیب یا موقوفی اجرای مجازات یا سقوط آن نباشد.

3- نحوه رسیدگی به جرائم موضوع ماده 7 قانون مجازات اسلامی بدین شکل است که چنانچه مرتکب جرم در محل وقوع جرم محاکمه نشده باشد، قابل محاکمه است اما اگر در محل وقوع جرم، محاکمه و تبرئه شده باشد و یا اینکه در محل وقوع جرم محاکمه و مجازات شده باشد به یکی از طرق ذیل خواهد بود:

اگر جرم ارتکابی از دسته حدود، قصاص، دیات و تعزیرات منصوص شرعی باشد قابل محاکمه مجدد است. اما اگر جرم ارتکابی در زمره جرائم تعزیرات غیرمنصوص باشد طبق قاعده منع محاکمه مجدد، قابل محاکمه نمی‌باشد.

4- به بیانی ساده‌تر در صلاحیت شخصی فعال (موضوع ماده 7 قانون مجازات اسلامی) و صلاحیت شخصی منفعل (موضوع ماده 8 قانون مجازات اسلامی)، در خصوص جرائم تعزیرات غیرمنصوص، شرط محاکمه مرتکب جرم، آن است که وی در محل وقوع جرم، محاکمه و تبرئه یا محاکمه و مجازات نشده باشد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.