خواهان میتواند خواسته خود را که در دادخواست تصریح کرده در تمام مراحل دادرسی کم کند ولی افزودن آن یا تغییر نحوه دعوا یا خواسته یا درخواست در صورتی ممکن است که با دعوای طرح شده مربوط بوده و منشأ واحدی داشته باشد و تا پایان اولین جلسه آن را به دادگاه اعلام کرده باشد.
تفسیر ماده 98 قانون آیین دادرسی مدنی:
1- مستند به ماده 98 قانون آیین دادرسی مدنی، زمان کم کردن خواسته مصرحه در دادخواست محدود نمیباشد. لذا خواهان اختیار دارد که خواسته خود را در تمام مراحل دادرسی و در تمام مقاطع تا پیش از ختم دادرسی کم کند. تفاوتی نمیکند که پرونده در مرحله نخستین، واخواهی یا تجدیدنظر باشد. در این بین دقت گردد که مابه التفاوت هزینه دادرسی به خواهان بازگردانده نمیشود و خوانده بابت هزینه دادرسی خواسته کاهش یافته شده محکوم به پرداخت هزینه دادرسی میشود.
لازم به توضیح است که گرچه طبق ماده 98 قانون آیین دادرسی مدنی، کاهش خواسته در تمامی مراحل دادرسی امکانپذیر است اما در مرحله فرجامخواهی کاهش خواسته ممکن نمیباشد چراکه دیوان عالی کشور رسیدگی شکلی مینماید نه ماهوی!
2- خواهان دعوی میتواند خواسته مصرحه خود در دادخواست را تا اولین جلسه رسیدگی افزایش دهد، مشروط بر اینکه قسمت افزایش یافته با دعوای مطروحه مرتبط باشد. همچنین منشأ قسمت افزایش یافته خواسته همان منشأ خواستهی مصرحه در دادخواست باشد. لذا چنانچه خواهان در دادخواست خود اجرتالمثل ایام تصرف را مطالبه نماید، نمیتواند به عنوان افزایش خواسته مطالبه خسارات وارده به ملک را نماید چراکه منشأ خواسته نخست غصب و منشأ خواسته دوم وی اتلاف میباشد.
3- افزایش خواسته نیازی به تقدیم دادخواست ندارد و این موضوع میبایست طی یک لایحه به دادگاه اعلام گردد و یا اینکه در جلسه اعلام شود.
4- افزایش خواسته دقیقاً نقطه مقابل کاهش خواسته است و در مورد خواستههایی مصداق دارد که کاهش آن نیز امکانپذیر است.
5- در ارتباط با تغییر نحوه دعوا (تغییر سبب دعوی) و آثار آن لازم به توضیح است که اولاً باید تا پایان جلسه دادرسی (تنها در مرحله بدوی) اعمال شود، ثانیاً با دعوای مطروحه مرتبط باشد و وحدت منشأ نیز داشته باشد. لذا چنانچه خواهان، دعوای تخلیه عینمستاجره به سبب تغییر شغل را مطرح نموده باشد، وی تا پایان جلسه اول دادرسی میتواند سبب تخلیه همان مغازه را به نیاز شخصی تغییر دهد. (جلد دوم کتاب دوره پیشرفته آیین دادرسی مدنی- دکتر عبدالله شمس)
6- همچنین مستند به ماده 98 همان قانون، خواهان حق دارد تا پایان اولین جلسه رسیدگی، خواسته مندرج در دادخواست را تغییر دهد.
تغییر خواسته به معنای حذف خواسته قبلی و درج خواسته جدید به دادخواست است. مانند آنکه خریدار به استناد مبایعهنامه دادخواست الزام به تحویل مبیع را مطرح میکند و سپس خواسته خود را به بطلان معامله به جهت مستحقللغیر در آمدن مبیع و مطالبه خسارت ناشی از مستحقللغیر در آمدن مبیع تغییر میدهد. نکته مهم آن است که تغییر خواسته تا اولین جلسه دادرسی مجوز اقامه دلیل جدید از طرف مدعی نمیباشد.
7- ماده 98 قانون آیین دادرسی مدنی مجوز افزایش یا کاهش خواسته را داده است نه افزایش یا کاهش بهای خواسته. لذا بهای خواسته را هیچ وقت نه میتوان افزایش داد نه میتوان کاهش داد.
افزایش خواسته افزایش حجم خواسته است نه افزودن عنوان جدیدی به خواستههای مندرج در دادخواست.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران