مبحث اول - جریان دادخواست ‌قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب (‌در امور مدنی)

ماده ۶۴

مدیر دفتر دادگاه باید پس از تکمیل پرونده، آن را فوراً در اختیار دادگاه قرار دهد. دادگاه پرونده را ملاحظه و در صورتی که کامل باشد پرونده را با صدور دستور تعیین وقت به دفتر اعاده می‌نماید تا وقت دادرسی (ساعت و روز و ماه و سال) را تعیین و دستور ابلاغ دادخواست را صادر نماید. وقت جلسه باید طوری معین شود که فاصله بین ابلاغ وقت به اصحاب دعوا و روز جلسه کمتر از پنج روز نباشد. در مواردی که نشانی طرفین دعوا یا یکی از آنها در خارج از کشور باشد فاصله بین ابلاغ وقت و روز جلسه کمتر از دو ماه نخواهد بود.


تفسیر ماده 64 قانون آیین دادرسی مدنی:

پس از آنکه مدیر دفتر اقدام به تکمیل پرونده نمود، آن را به نظر قاضی شعبه می‌رساند، چنانچه قاضی نیز دادخواست را کامل بداند، دستور تعیین وقت رسیدگی صادر می‌نماید.


ماده ۶۵

اگر به موجب یک دادخواست دعاوی متعددی اقامه شود که با یکدیگر ارتباط کامل نداشته باشند و دادگاه نتواند ضمن یک دادرسی به آنها رسیدگی کند، دعاوی اقامه شده را از یکدیگر تفکیک و به هر یک در صورت صلاحیت جداگانه رسیدگی می‌کند و در غیر این‌صورت نسبت به آنچه صلاحیت ندارد با صدور قرار عدم صلاحیت، پرونده را به مراجع صالح ارسال می‌نماید.


تفسیر ماده 65 قانون آیین دادرسی مدنی:

به موجب ماده 65 قانون آیین دادرسی مدنی، چنانچه چند دعوی (دعاوی متعدد) ضمن یک دادخواست مطرح شده باشد، دادگاه تحت شرایطی می‌تواند ضمن یک دادرسی به آن رسیدگی کند. دعاوی یا باید ارتباط کامل (ارتباط کامل به معنای آن است که صدور رای در یکی مؤثر در دیگری باشد مانند دعوای اعلام بطلان مبایعه‌نامه و استرداد ثمن قراردادی) داشته باشند یا بتوان ضمن یک دادرسی رسیدگی نمود مانند زمانی که دو دعوایی که ضمن یک دادخواست مطرح شده است، وحدت منشأ یا وحدت موضوع داشته باشند.

چنانچه هیچ یک از این دو شرط نبود، دادگاه دعاوی اقامه شده را از یکدیگر تفکیک نموده و به هر یک در صورت داشتن صلاحیت، جداگانه رسیدگی می‌کند. به بیانی دیگر، جهت تفکیک دعاوی، دو شرط (دعاوی ارتباط کامل نداشته باشد و قاضی نتواند ضمن یک دادرسی به تمامی دعاوی رسیدگی کند.) باید باشد.

مطلب مرتبط: نمونه رای لزوم تفکیک دعاوی و مصادیق ماده 65 قانون آیین دادرسی مدنی


ماده ۶۶

در صورتی که دادخواست ناقص باشد و دادگاه نتواند رسیدگی کند جهات نقص را قید نموده، پرونده را به دفتر اعاده می‌دهد. موارد نقص طی اخطاریه به خواهان ابلاغ می‌شود، خواهان مکلف است ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ، نواقص اعلام شده را تکمیل نماید وگرنه دفتر دادگاه به موجب صدور قرار، دادخواست را رد خواهد کرد. این قرار ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل شکایت در همان دادگاه می‌باشد، رای دادگاه در این خصوص قطعی است.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.