زوجهای اهداکننده باید دارای شرایط زیر باشند:
الف- علقه و رابطه زوجیت قانونی و شرعی.
ب- سلامت متعارف جسمی و روانی و ضریب هوشی مناسب.
پ- نداشتن اعتیاد به مواد اعتیادآور و روان گردان.
ت- مبتلا نبودن به بیماریهای صعبالعلاج نظیر ایدز، هپاتیت و ... .
تبصره- مراکز مجاز تخصصی درمان ناباروری مکلفند قبل از دریافت جنین از اهداکنندگان، وجود شرایط مذکور در این ماده را احراز نمایند.
تفسیر ماده 2 آییننامه اجرایی قانون نحوه اهدای جنین به زوجین نابارور:
1- مراکز درمان ناباروری مکلفاند در وهله نخست، پیش از دریافت جنین از سوی زوجین اهداکننده بررسی نمایند که آیا آنان دارای شرایط مندرج قانونی جهت انجام این کار میباشند یا خیر.
2- زوجین اهداکننده میبایست رضایت کتبی خود دال بر اهدای جنین را به مراکز درمان ناباروری تقدیم نمایند.
بیشتر بخوانید: رحم اجارهای چیست؟ نحوه انجام آن چگونه است؟
3- شرایط مقرر قانونی جهت احراز صلاحیت زوجین اهداکننده اعم است از فقدان اعتیاد، فقدان بیماریهای صعبالعلاج مانند هپاتیت و ...، رابطه و علقه زوجیت شرعی و قانونی و همچنین سلامت متعارف روانی و جسمانی.
4- حتماً لازم است که میان زوجین اهداکننده علقه زوجیت وجود داشته باشد و دریافت اسپرم و تخمک از زن و مرد بیگانه جایز نمیباشد مضاف بر آنکه وجود علقه زوجیت شرعی کفایت ننموده و میبایست ازدواج آنان قانونی نیز باشد.
5- هر چند که محجور نبودن از شرایط مقرر قانونی برای زوجین اهداکننده محسوب نمیشود اما از شرط داشتن سلامت متعارف روانی و همچنین ضریب هوشی متناسب میتوان برداشت نمود که زوجین اهداکننده نمیتوانند مجنون یا سفیه باشند.
اهدا جنین باید با موافقت و رضایت کتبی زوجهای اهداکننده و در مراکز مجاز تخصصی درمان ناباروری، با احراز هویت آنان و به صورت کاملاً محرمانه انجام گیرد.
تفسیر ماده 3 آییننامه اجرایی قانون نحوه اهدای جنین به زوجین نابارور:
1- یکی از روشهایی که در عصر کنونی در درمان نازایی، کمک شایانی نموده است، اهدای جنین است که صراحتاً مورد تایید مقنن نیز قرار گرفته است و به موجب قانون نحوه اهدای جنین به زوجین نابارور و همچنین آییننامه اجرایی آن، مشروعیت یافته است.
2- جهت اهدای جنین، زوجین قانونی و شرعی اهداکننده، میبایست اسپرم و تخمک (گامت) خود را به یکی از مراکز مجاز درمان ناباروری ارائه دهند. در این مرحله اخذ رضایت کتبی زوجین اهداکننده بسیار حائز اهمیت بوده که بصورت کاملاً محرمانه و سری صورت میپذیرد.
زوجهای متقاضی جنین اهدایی باید واجد شرایط مقرر در ماده (2) قانون باشند.
رسیدگی به درخواست دریافت جنین اهدایی، در دادگاه صالح و خارج از نوبت و بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی به عمل میآید. صدور حکم به رد درخواست و عدم تایید صلاحیت زوجین قابل تجدیدنظر میباشد.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران