هرگاه شاکی یا مدعی خصوصی در جرائم غیرقابل گذشت، پس از قطعی شدن حکم از شکایت خود صرفنظر کند، محکومٌعلیه میتواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی، درخواست کند در میزان مجازات او تجدیدنظر شود. در این صورت، دادگاه به درخواست محکومٌعلیه در وقت فوقالعاده و با حضور دادستان یا نماینده او با رعایت مقررات ماده 300 این قانون، رسیدگی میکند و مجازات را در صورت اقتضاء در حدود قانون تخفیف میدهد یا به مجازاتی که مناسبتر به حال محکومٌعلیه باشد، تبدیل میکند. این رای قطعی است.
تفسیر ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری:
1- ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری در زمره استثنائات قاعده فراغ دادرس میباشد که بموجب آن قاضی دادگاه این اختیار را دارد که بعد از قطعی شدن رای صادره، اقدام به تغییر آن نماید.
2- تخفیف مجازات مندرج در ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری منوط به تقاضای محکومعلیه بوده و دادگاه این اختیار را ندارد که راساً اقدام به تخفیف مجازات نماید مضاف بر آنکه این قسم تخفیف مجازات فقط مختص جرائم تعزیری است. نحوه اعمال تخفیف مجازات نیز بدین نحو است که دادگاه با حضور دادستان یا نمایده او و در وقت فوقالعاده اقدام به انجام این کار مینماید.
3- تقاضای تخفیف مجازات مندرج در ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری، مقید به مهلت نبوده و در هر زمانی که شاکی اعلام گذشت نماید، محکومعلیه میتواند تقاضای تخفیف مجازات خود را مطرح نماید.
4- در خصوص اعمال مقررات مندرج در ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاه این اختیار را دارد که یا مجازات را تخفیف دهد و یا آنکه تبدیل به مجازات دیگری نماید که برای حال محکومعلیه مساعدتر باشد.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران