وارثی که ترکه را رد میکند باید کتباً یا شفاهاً به دادگاه اطلاع بدهد. اطلاع مزبور در دفتر مخصوصی ثبت خواهد شد این رد نباید معلق یا مشروط باشد.
تفسیر ماده 249 قانون امور حسبی:
1- در صورتی که وراث نخواهند اداره ترکه را قبول نمایند، میبایست با ارسال دادخواست به دادگاه، رد خود را اعلام نمایند. دادگاه نیز میبایست این اعلام رد را در دفتر مخصوصی ثبت نماید. رد ترکه میبایست بصورت صریح و منجز باشد. معمولاً دادگاه، دفتر مخصوص رد ترکه ندارد اما ورثه با انجام این کار، رد خود را اعلام مینمایند تا در آینده بتوانند بدان استناد نمایند.
2- مطابق با قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 22-06-1402، دادگاه صالح جهت اعلام رد ترکه، دادگاه صلح میباشد.
رد ترکه باید در مدت یک ماه از تاریخ اطلاع وارث به فوت مورث بعمل آید اگر در مدت نامبرده، رد ترکه بعمل نیاید در حکم قبول و مشمول ماده 248 خواهد بود.
تفسیر ماده 250 قانون امور حسبی:
قانونگذار وراث را مکلف نموده است که ظرف یک ماه از تاریخ اطلاع از فوت متوفی، در خصوص رد یا قبول ترکه اعلام نظر نمایند اگر در طی این مدت، رد ترکه را اعلام ننمایند، این امر، قبول تلقی گردیده و ایشان به ترتیب مقرر در ماده 248 قانون امور حسبی، مسئول پرداخت بدهیهای متوفی خواهند بود.
در صورتی که ترکه تحریر شده باشد مدت مذکور فوق، از تاریخ ابلاغ خاتمه تحریر ترکه به وارث شروع میشود.
تفسیر ماده 251 قانون امور حسبی:
اگر وراث بخواهند ترکه را رد نمایند (رد ترکه به معنای خودداری از تصفیه ترکه و مدیریت آن است نه رد تملک ترکه)، در صورتی که تحریر ترکه صورت گرفته باشد، مهلت اعلام رد ترکه از سوی آنان، یک ماه از تاریخ اعلام خاتمه تحریر ترکه میباشد.
اگر وارثی قبل از رد ترکه فوت شود حق رد به ورثه او منتقل میشود.
اگر وارث عذر موجهی برای عدم اظهار رد در مدت مقرر داشته باشد، دادگاه میتواند مهلت مذکور را تمدید یا تجدید کند.
هرگاه تمام ورثه ترکه را رد نمایند در حکم ترکه متوفای بلاوارث بوده و مطابق مقررات فصل هشتم این باب رفتار میشود لیکن اگر از دیون متوفی زائدی بماند مال ورثه خواهد بود.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران