ماده ۱۴ قانون مجازات اسلامی

مجازات‌های مقرر در این قانون چهار قسم است:

الف- حد

ب- قصاص

پ- دیه

ت- تعزیر

تبصرهچنانچه رابطه علیت بین رفتار شخص حقوقی و خسارت وارد شده احراز شود دیه و خسارت، قابل مطالبه خواهد بود. اعمال مجازات تعزیری بر اشخاص حقوقی مطابق ماده 20 خواهد بود.


تفسیر ماده 14 قانون مجازات اسلامی:

1- حد به مجازاتی گفته می‌شود که نوع، میزان و کیفیت آن در شرع مقدس اسلام توسط شارع تعیین شده است و قاضی نمی‌تواند به کمتر یا بیشتر از آن رای دهد. (ماده 15 قانون مجازات اسلامی)

2- جرائم مستوجب حد عبارتند از زنا، لواط، محاربه، تفخیذ، قوادی، قذف و ... .

3- قصاص به مجازاتی گفته می‌شود که در اثر ارتکاب جنایات عمدی بر نفس، اعضاء یا منافع مجنی‌علیه، مرتکب جرم بدان محکوم می‌گردد. به بیانی دیگر قصاص مجازاتی است که حاصل جنایات عمدی بر انسان زنده بوده و شامل جنایت بر میت یا جنین نخواهد شد. (ماده 16 قانون مجازات اسلامی)

4- دیه به مجازاتی گفته می‌شود که در شرع مقدس اسلام برای ارتکاب جنایات غیر عمدی یا جنایات عمدی که به هر جهتی قصاص در آنها ممکن نیست، تعیین می‌شود.

5- دیه اعم از مقدر و غیرمقدر می‌باشد. دیه غیرمقدر، همان ارش است که میزان آن در شرع تعیین نشده و قاضی دادگاه با توجه به شرایط موجود در پرونده و با جلب نظر کارشناس دادگستری آن را تعیین می‌نماید. (ماده 17 قانون مجازات اسلامی)

6- مجازات‌های تعزیری به مجازات‌هایی گفته می‌شود که برخلاف حدود، میزان ثابتی نداشته و قاضی این اختیار را دارد که با توجه به اصل فردی کردن مجازات‌ها، مجازاتی را متناسب با وضعیت متهم و شرایط دخیل در ارتکاب جرم تعیین نماید. (ماده 18 قانون مجازات اسلامی)

بیشتر بخوانید: مجازات‌های اصلی چیست؟ انواع آن کدام است؟

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.