هرگاه کسی اقرار به امری نماید که دلیل ذیحق بودن طرف او باشد، دلیل دیگری برای ثبوت آن لازم نیست.
اگر اقرار در دادخواست یا حین مذاکره در دادگاه یا در یکی از لوایحی که به دادگاه تقدیم شده است به عمل آید، اقرار در دادگاه محسوب میشود، در غیر اینصورت اقرار در خارج از دادگاه تلقی میشود.
تفسیر ماده 203 قانون آیین دادرسی مدنی:
1- مستند به ماده 1259 قانون مدنی، اقرار عبارت است از اخبار به حقی، برای غیر بر ضرر خود.
2- اقرار به دو نوع، اقرار در دادگاه و اقرار در خارج از دادگاه تقسیمبندی میگردد. اقرار در دادگاه خود دو قسم دارد: الف- اقرار کتبی در قالب دادخواست یا لایحه انجام میپذیرد و ب- اقرار شفاهی که باید در صورتمجلس دادگاه (حین مذاکرات در دادگاه) نزد قاضی درج گردد و به امضای طرفین برسد.
اقرار خارج از دادگاه نیز خود دو قسم است: الف- اقرار کتبی که میتواند سند عادی باشد یا سند رسمی. ب- اقرار شفاهی که میتوان آن را با شهادت شهود اثبات کرد.
3- اقرار در دادگاه قویترین دلیل حاکم بر تمام ادله است. اما اقرار خارج از دادگاه اقرار نیست چراکه ارزش اثباتی آن در دادگاه به همان روشی که با آن روش برای دادگاه اثبات شده است، کاهش مییابد.
اقرار شفاهی است وقتی که حین مذاکره در دادگاه به عمل آید و کتبی است در صورتی که در یکی از اسناد یا لوایحی که به دادگاه تقدیم گردیده اظهار شده باشد.
در اقرار شفاهی، طرفی که میخواهد از اقرار طرف دیگر استفاده نماید باید از دادگاه بخواهد که اقرار او در صورتمجلس قید شود.
تفسیر ماده 204 قانون آیین دادرسی مدنی:
اقرار به دو نوع، اقرار در دادگاه و اقرار در خارج از دادگاه تقسیمبندی میگردد. اقرار در دادگاه خود دو قسم دارد: الف- اقرار کتبی در قالب دادخواست یا لایحه انجام میپذیرد و ب- اقرار شفاهی که باید در صورتمجلس دادگاه (حین مذاکرات در دادگاه) نزد قاضی درج گردد و به امضای طرفین برسد.
اقرار خارج از دادگاه نیز خود دو قسم است: الف- اقرار کتبی که میتواند سند عادی باشد یا سند رسمی. ب- اقرار شفاهی که میتوان آن را با شهادت شهود اثبات کرد.
طرفی که میخواهد از اقرار طرف مقابل استفاده نماید میتواند از دادگاه بخواهد که وفق بندهای 1 و 2 ماده 102 قانون آیین دادرسی مدنی، عین اظهارات مقر (اقرارکننده) صورتجلسه شود.
اقرار وکیل علیه موکل خود نسبت به اموری که قاطع دعوا است پذیرفته نمیشود اعم از اینکه اقرار در دادگاه یا خارج از دادگاه به عمل آمده باشد.
تفسیر ماده 205 قانون آیین دادرسی مدنی:
1- گرچه مطابق با مواد 35 و 36 قانون آیین دادرسی مدنی، اقرار قاطع دعوی قابل توکیل نیست لکن اقرار مقدماتی از وکیل پذیرفته است و نیاز به تصریح در وکالتنامه ندارد. اقرار قاطع دعوا اقرار به اصل خواسته است و اقرار مقدماتی اقرار به مقدمات دعوی میباشد.
2- اقرار وکیل علیه موکل خود نسبت به اصل خواسته (اقرار قاطع دعوی) پذیرفته نمیشود اما هر آنچه غیر از آن باشد از وکیل مورد پذیرش قرار میگیرد.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران