ماده ۱۴ قانون آیین دادرسی کیفری

شاکی می‌تواند جبران تمام ضرر و زیان‌های مادی و معنوی و منافع ممکن‌الحصول ناشی از جرم را مطالبه کند.

تبصره ۱- زیان معنوی عبارت از صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی، خانوادگی یا اجتماعی است. دادگاه می‌تواند علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی، به رفع زیان از طرق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جرائد و امثال آن حکم نماید.

تبصره ۲- منافع ممکن‌الحصول تنها به مواردی اختصاص دارد که صدق اتلاف نماید. همچنین مقررات مرتبط به منافع ممکن‌الحصول و نیز پرداخت خسارت معنوی شامل جرائم موجب تعزیرات منصوص شرعی و دیه نمی‌شود.


تفسیر ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری:

1- نظر به صدر ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری، شاکی اختیار طرح دعوای ضرر و زیان ناشی از جرم را دارد. لذا شاکی الزامی به طرح دعوا ندارد. واژه «می‌تواند» در صدر ماده مبیّن این امر می‌باشد. 

2- حق طرح دعوای مدنی نزد مرجع کیفری تنها مربوط به دعوای مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم است و شامل سایر دعاوی حقوقی ناشی از جرم که بزه‌دیده حق طرح آن را داشته باشد نمی‌گردد.

مطلب مرتبط: دادخواست مطالبه ضرر و زیان ناشی از جرم

3- مواردی که امکان مطالبه آن از محکوم‌علیه وجود دارد اعم از هزینه دادرسی و هزینه‌هایی مانند حق‌الوکاله وکیل که از سوی شاکی پرداخت شده‌اند، خسارت تاخیر تادیه موضوع ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی و ... می‌باشد.

4- باید توجه داشت که در جرائم زیر تقدیم دادخواست ضرر و زیان ناشی از جرم الزامی نیست چراکه در جرائم مذکور دادگاه جزایی ضرر و زیان ناشی از جرم را نیز مورد حکم قرار می‌دهد که عبارتند از: الف- سرقت؛ ب- تصرف عدوانی؛ ج- کلاهبرداری؛ د- جرائم مستوجب دیه.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.