مجرد قصد ارتکاب جرم و یا عملیات و اقداماتی که فقط مقدمه جرم است و ارتباط مستقیم با وقوع جرم ندارد، شروع به جرم نیست و از این حیث قابل مجازات نمیباشد.
تفسیر ماده 123 قانون مجازات اسلامی:
1- چنانچه ارتکاب جرم را همانند مسیری در نظر بگیریم که بزهکار در آن گام میگذارد و آن را از ابتدا تا انتها طی میکند، چهار مرحله مجزا قابل تشخیص است که عبارتند از: الف- قصد مجرمانه (اندیشه مجرمانه)؛ ب- عملیات مقدماتی (تهیه مقدمات، تهیه وسیله)؛ ج- عملیات اجرایی؛ د- اتمام عملیات اجرایی؛
2- اندیشه مجرمانه هیچگاه شروع به جرم نیست و جرم مستقل نیز نمیتواند باشد. چراکه بر اساس ماده 2 قانون مجازات اسلامی جرم همواره یک رفتار مجرمانه است که به منصه ظهور میرسد و صِرف اندیشه مجرمانه هرگز جرم محقق نمیگردد.
3- تهیه مقدمات یک جرم (عملیات مقدماتی، تهیه وسیله) هرگز شروع به یک جرم نیست و اصولاً جرم مستقل نیست. بطور مثال تهیه طناب برای قتل، شروع به قتل نیست و این میزان از رفتار، جرم مستقل نیز نمیباشد. لکن در مواردی خاص، قانونگذار عملیات مقدماتی را به عنوان جرم مستقل و خاص پیشبینی نموده است، که به آنها جرائم مانع میگویند. جرائم مانع، جرائمی هستند که قانونگذار تهیه وسیله یا مقدمه جرم دیگری را مستقلاً جرمانگاری کرده که مانع تحقق جرائم شدیدتر شود. مانند تشکیل و ادارهی گروه برای بمبگذاری جهت بر هم زدن امنیت که هرگز شروع به جرم برهم زدن امنیت نیست اما تشکیل و ادارهی گروه برای بمبگذاری، خود یک جرم مستقل موضوع ماده 498 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات میباشد به هر قصد و نیتی که باشد.
3- داشتن قصد ارتکاب جرم و یا انجام اقداماتی که فقط مقدمه جرماند اما با آن ارتباط مستقیمی ندارند، شروع به جرم نخواهد بود چراکه لازمه تحقق شروع به جرم، انجام عملیات اجرایی جرم میباشد اما بصورت استثنایی در برخی موارد صرف انجام عملیات مقدماتی جرم، به نحو مستقل جرم شناخته شده و برای آن مجازات تعیین گردیده شده است.
مطلب مرتبط: شروع به جرم چیست؟ شرایط تحقق شروع به جرم کدام است؟
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران