ماده ۲۲۱ قانون مدنی

اگر کسی تعهد اقدام به امری را بکند یا تعهد نماید که از انجام امری خودداری کند در صورت تخلف مسئول خسارت طرف مقابل است‌ مشروط بر اینکه جبران خسارت تصریح شده و یا تعهد عرفاً به منزله تصریح باشد و یا بر حسب قانون موجب ضمان باشد.


تفسیر ماده 221 قانون مدنی:

1- مسئولیت قراردادی بمعنای الزام متعهد به پرداخت خسارتی است که در نتیجه نقض تعهدات قراردادی، به طرف مقابل قرارداد وارد گردیده است. این نقض تعهدات، مطابق با نظر آقای دکتر کاتوزیان، می‌تواند در راستای عدم اجرای تعهد باشد و یا اجرای ناقص و یا همراه با تاخیر تعهد. 

2- جهت مطالبه خسارت تاخیر یا عدم ایفای تعهد لازم است که اولاً زمان اجرای تعهد منقضی گردیده و تعهد اجرا نشده باشد. ثانیاً ضرری به متعهدله وارد شده باشد که این ضرر، قابل پیش‌بینی بوده باشد. ثالثاً میان ضرر وارده به متعهدله و تاخیر در اجرای تعهد، رابطه سببیت وجود داشته باشد. رابعاً جبران خسارت مطابق با قرارداد منعقده یا عرف و یا قانون تصریح گردیده باشد.

3- مطابق با ماده 221 قانون مدنی، متعهد در سه مورد ذیل مکلف به پرداخت خسارت است: الف- در قرارداد تصریح به خسارت شده باشد، ب- عرف، جبران خسارت را لازم بداند، ج- قانون، جبران خسارت را لازم بداند.

4- در مسئولیت قراردادی و مسئولیت غیرقراردادی، اثبات ضرر به متعهدله شرط است و صرف تخلف متعهد، حق مطالبه خسارت را ایجاد نمی‌کند و لازم است که ارکان مسئولیت قراردادی نیز ثابت شود. (وحدت بنیادین بین مسئولیت قراردادی و غیرقراردادی)

مطلب مرتبط: نحوه مطالبه خسارت ناشی از عدم اجرای تعهد قراردادی چگونه است؟

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.