هر زنی را که خالی از موانع نکاح باشد میتوان خواستگاری نمود.
تفسیر ماده 1034 قانون مدنی:
1- با توجه به اینکه زنی که در عده رجعیه است در حکم زن شوهردار می باشد، خواستگاری از وی مجاز نیست.
مطلب مرتبط: عدم امکان ازدواج با زن شوهردار بعنوان یکی از موانع نکاح
2- مطابق با ماده 1041 قانون مدنی، امکان خواستگاری دختر صغیر از ولی وی وجود دارد.
وعده ازدواج ایجاد علقه زوجیت نمیکند اگر چه تمام یا قسمتی از مهریه که بین طرفین برای موقع ازدواج مقرر گردیده پرداخته شده باشد بنابراین هر یک از زن و مرد مادام که عقد نکاح جاری نشده میتواند از وصلت امتناع کند و طرف دیگر نمیتواند به هیچ وجه او را مجبور به ازدواج کرده یا از جهت صرف امتناع از وصلت مطالبه خسارتی نماید.
تفسیر ماده 1035 قانون مدنی:
1- به عقیده دکتر کاتوزیان، علاوه بر اینکه وعده ازدواج الزام آور نیست، تعهد به ازدواج نیز الزام آور نخواهد بود. لذا در صورت امتناع احد از طرفین به جاری نمودن صیغه ازدواج، حاکم نمی تواند وی را ملزم به انجام تعهد نماید.
2- با توجه به مواد 1، 2، 8، 9 و 10 قانون مسئولیت مدنی و نظر به اصل 171 قانون اساسی در صورت ورود لطمه به آبرو و اعتبار یکی از طرفین به جهت بر هم خوردن غیرموجه نامزدی، شخص زیان دیده می تواند مطالبه خسارت نماید. این خسارت از نوع خسارت معنوی است.
[به موجب قانون اصلاح موادی از قانون مدنی مصوب ۱۳۷۰/۸/۱۴ نسخ صریح شده است.]
هر یک از نامزدها میتواند در صورت به هم خوردن وصلت منظور هدایایی را که به طرف دیگر یا ابوین او برای وصلت منظور داده است مطالبه کند. اگر عین هدایا موجود نباشد مستحق قیمت هدایایی خواهد بود که عادتاً نگاه داشته میشود مگر اینکه آن هدایا بدون تقصیر طرف دیگر تلف شده باشد.
تفسیر ماده 1037 قانون مدنی:
1- نظر به ماده 1037 قانون مدنی، هدایای مصرف شدنی مانند عطر و ادکلن، به طور قطع بخشیده می شوند و در صورت فقدان آنها، امکان مطالبه قیمت آن از سوی هدیه دهنده وجود ندارد. لکن چنانچه نامزدی بدون علت موجه بر هم خورد، هدیه دهنده می تواند به عنوان خسارت و بر اساس قانون مسئولیت مدنی و بر مبنای تسبیب، بهای آن را از طرف دیگر مطالبه کند.
2- با توجه به اینکه اصل بر عدم تقصیر است، اثبات تقصیر در خصوص تلف هدایای دوران نامزدی که عادتاً نگه داشته می شوند (مانند طلا) بر عهده هدیه دهنده است.
3- امکان استرداد عکس و نامه هایی که طرفین در دوران نامزدی به هم می دهند، در صورت بقاء وجود دارد.
مفاد ماده قبل از حیث رجوع به قیمت در موردی که وصلتِ منظور، در اثر فوت یکی از نامزدها به هم بخورد مجری نخواهد بود.
تفسیر ماده 1038 قانون مدنی:
1- بر اساس فرض عکس ماده 1038 قانون مدنی، در صورت فوت یکی از نامزدها و بقاء عین هدایا، امکان رجوع به عین وجود دارد.
2- بر طبق ماده 805 قانون مدنی، در عقد هبه بر اثر فوت یکی از طرفین (واهب یا متهب)، دیگر امکان رجوع به وجود ندارد و امکان رجوع ساقط می گردد.
[به موجب قانون اصلاح موادی از قانون مدنی مصوب ۱۳۷۰/۸/۱۴نسخ صریح شده است.]
هر یک از طرفین میتواند برای انجام وصلت منظور از طرف مقابل تقاضا کند که تصدیق طبیب به صحت از امراض مسریه مهم از قبیل سیفلیس و سوزاک و سل ارائه دهد.
تفسیر ماده 1040 قانون مدنی:
1- مستند به تبصره ماده 23 قانون حمایت خانواده، اگر گواهی صادر شده دلالت بر وجود اعتیاد یا بیماری نماید، ثبت نکاح در صورت اطلاع طرفین به مفاد گواهی صادره، بدون مانع است.
2- همچنین طرفین می توانند از یکدیگر گواهی مبنی بر تجرد یا بکارت تقاضا نمایند.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران