سند شورایی چیست؟

04 مهر 1401 0 705
سند شورایی چیست؟

سند شورایی چیست؟

سند شورایی، اصطلاحی است که این روزها در مورد املاکی که در محل هایی کوچک اعم از روستاها و دهکده ها قرار دارند، به کرات شنیده و مشاهده می گردد. بعضا ممکن است افرادی قصد انجام معامله در مورد چنین املاکی را داشته باشند اما اطلاع دقیقی از مسائل و مشکلات حادث گردیده در مورد این املاک نداشته باشند. سند شورایی سندی است که شامل یک برگ مبایعه نامه عادی خرید و فروش ملک واقع در محلی است که تمامی اطلاعات و مشخصات قید گردیده در آن توسط گروهی از افراد محلی به امضا رسیده و سپس رییس شورای محلی آن را مهر و امضاء می نماید.

بنابر توضیحات فوق مشخص می گردد که زمین یا باغی که دارای سند شورایی است، دارای یک سند رسمی یا قطعی نیست بلکه این سند صرفاً یک برگه ای است که فقط توسط شورای همان محل به رسمیت شناخته شده است و هیچ گونه اطلاعات دقیقی اعم از اینکه مالکیت واقعی آن متعلق به کیست؟ کاربری زمین چیست؟ متراژ دقیق آن چه مقدار است؟ و … در این سند موجود نمی باشد. بنابراین انجام معاملات این چنینی قطعاً برای افراد مشکلاتی را در پی خواهد داشت.

بیشتر بخوانید: تفاوت سند اوقافی با سند ملکی

چراکه این گونه زمین ها اصلا به تایید مراجع رسمی قانونی اعم از سازمان اتحادیه املاک و … نرسیده اند و فردی که بعنوان خریدار می خواهد اقدام به خرید این زمین ها نماید، اگر در مورد کاربری زمین عمداً یا سهواً به اشتباه مسائلی نوشته شود و او نتواند بر این اساس جهت تبدیل سند شورایی به سند قطعی اقدام نماید، دارای مشکلات فراوانی خواهد شد و هزینه ای که پرداخت نموده است، به نوعی به هدر رفته است و وارد معضلات و چالش های متعدد حقوقی می گردد. در یک سند شورایی هیچ گاه قید نمی گردد که آن زمین یا باغ آیا اوقافی است؟؟ آیا مشاعی است؟؟ در صورت حالت اشاعه، آن زمین چند شریک دارد؟؟ بنابراین اگر این چنین ملکی خریداری گردد قطعا مشکلات و دردسرهای متعددی را به بار خواهد آورد.

بطور مثال ممکن است در یک سند شورایی زمینی را بعنوان کاربری مسکونی معرفی نمایند و خریدار با این ترتیب اقدام به ساخت و ساز نماید، بعد مشخص گردد که کاربری، زراعی بوده و ساخت و ساز مجاز نمی باشد و می بایست تخریب گردد. بنابراین دردسرهای متعددی برای خریدار بوجود خواهد آمد. جهت اینکه خریدار اینگونه زمین ها با انجام چنین معاملاتی خود را گرفتار مشکلات حقوقی ننمایند، توصیه میگردد که قبل از انجام معامله با مراجعه به مشاورین املاک که به منطقه آشنایی کامل دارند، اطلاعات کافی و دقیق را در مورد تمام مشخصات زمین اعم از متراژ، کاربری، و … بدست آورده و با مراجعه به کارشناسان رسمی دادگستری و هم چنین مراجعه به شهرداری محل، تاییدیه های لازم را بدست آورده و در نهایت پس از انجام تمامی تمهیدات مذکور، اقدام به معامله نمایند. چراکه اینگونه سند ها در واقع یک سند توافقی و قولنامه ای هستند و اعتبار سند رسمی را ندارند.

بیشتر بخوانید: اهمیت و مراحل اخذ سند تک برگ

تبدیل سند شورایی به سند قطعی

با توضیحات فوق مشخص گردید که سند شورایی دارای اعتبار چندانی نمی باشد و توصیه میگردد که حتما فروشنده جهت انجام معامله خالی از هرگونه مشکل، جهت تبدیل سند شورایی به سند قطعی اقدام نماید. حال اگر فروشنده بنا به هر علتی اقدام به این امر ننمود، خریدار نیز می تواند این اقدامات را انجام دهد.

مراحل تبدیل سند شورایی به سند قطعی به ترتیب ذیل می باشد:

  1. مراجعه به سازمان ثبت اسناد و املاک منطقه
  2. ارائه مدارک شناسایی اعم از شناسنامه و کارت ملی
  3. ارائه هرگونه مدارک مالکیت موجود زمین
  4. تکمیل فرم درخواست صدور سند تک برگ برای زمین

بیشتر اسناد شورایی دارای سند مادر و کلی مشاع هستند که البته از سوی مالکین به صورت مفروز (با حدود اربعه مشخص شده) تصرف و بهره برداری می شوند که اصطلاحا به آن مفروز الرعیه می گویند. برای تبدیل این نوع از اسناد به سند رسمی باید به ادارات ثبت اسناد مراجعه گردد. بدین طریق که مالک با مراجعه به اداره ثبت و استفاده از "قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمانهای فاقد سند رسمی" که جایگزین مواد 147 و 148 قانون ثبت اسناد رسمی شده است؛ درخواست خود را به هیات مندرج در قانون تقدیم نموده تا مطابق قانون، سند تک برگی شش دانگ برای ملک و به نام مالک (درخواست دهنده) تنظیم گردد. بدیهی است سند شورایی که محتویات آن از سوی شورای روستا مهر و امضاء و تایید شده برای هیات فوق که مستقر در اداره ثبت است، قابل قبول می باشد.


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.