تفاوت سند اوقافی با سند ملکی

06 شهریور 1399 0 300
تفاوت سند اوقافی با سند ملکی

تفاوت سند اوقافی با سند ملکی

از گذشته تاکنون، وقف سنت پسندیده ای بوده است که مورد قبول عامه مردم می باشد. اما وقتی که صحبت از خرید املاک اوقافی دارای سند به میان می آید، ممکن است که بعضی تصور نمایند که خرید این گونه املاک بدلیل آنکه قیمت نسبتا کمتری دارند، به صلاح نیست. در این مقاله سعی می گردد تعریف جامعی از املاک اوقافی دارای سند با سایر املاک، ارائه گردد.

مطلب مرتبط: نمونه قرارداد اجاره املاک اوقافی

سند اوقافی چیست؟

املاک دارای سند اوقافی، املاکی هستند که مالک آنها، آن را وقف نموده و اداره اوقاف در ازای اقساط ٩٩ ساله، آن را به افراد دیگر اجاره داده و درآمد حاصله را صرف امور خیریه می نماید. البته مبلغ اقساط ذکر شده مبلغ زیادی نیست و این نوع اجاره، اجاره به شرط تملیک نمی باشد.

املاک اوقافی همانند سایر املاک، می توانند مورد خرید، فروش، رهن و یا اجاره و حتی ساخت و ساز قرار گیرند و تفاوتی با سایر املاک ندارند اما بدلیل آنکه قیمت آنان از سایر املاک کمتر است، مردم تصور می نمایند که خرید این املاک به صلاح نیست و دید خوبی ندارند. اما نکته مهم این است که اگر فردی ملکی که دارای سند اوقافی است، خریداری نماید، به راحتی میتواند صاحب ملک گردد چرا که بودجه کمتری جهت خرید این نوع املاک لازم می باشد مضاف بر اینکه اگر فردی یک زمین اوقافی را خریداری نماید، میتواند وام ساخت و ساز بر روی زمین را دریافت نماید.

مطلب مرتبط: هر آنچه باید در مورد وقف بدانید

تفاوت میان سند اوقافی و سند ملکی چیست؟

مالک ملکی که دارای سند اوقافی است، دارای اختیارات کامل نمی باشد و علاوه بر اینکه می بایست هر ماه بمدت ٩٩ سال، اقساط به اداره اوقاف پرداخت نماید، بعد از گذشت این مدت نیز مجددا اداره اوقاف نسبت به اجاره مجدد این ملک تصمیم گیری می نماید و جهت انجام هر کاری، کسب اجازه از اداره اوقاف ضرورت دارد. فی الواقع صاحبان املاک با سند اوقافی، دارای سند اعیان و اجاره نامه عرصه ملک موقوفه می باشند و خریدار مالک عرصه نیست و فقط مالک اعیان آن می باشد. همانگونه که فوقاً ذکر شد، در این نوع املاک، جهت انجام هر کاری می بایست از اداره اوقاف کسب اجازه نمود.

اما اسناد ملکی بصورت 6 دانگ می باشند و به شکل تک جلدی یا چند جلدی در اختیار مالک یا مالکین قرار می گیرند و یک نکته مهم این است که نام مالک یا مالکین در سند قید می گردد و دارای تمامی اختیارات نسبت به ملک بوده و پلاک ثبتی و هویت مالک از طریق اداره ثبت اسناد و املاک قابل پیگیری می باشد. در اسناد ملکی حدود اربعه از 4 جهت مشخص است و هرگونه نقل و انتقال باید در دفاتر اسناد رسمی انجام گیرد و غیر از آن فاقد اعتبار می باشد. شماره سریال اوراق اسناد در تمام صفحات یکسان است و دارای اهمیت زیادی می باشد.

بطور کلی قیمت اسناد ملکی در مقایسه با اسناد اوقافی دارای ارزش بیشتری است و بطور میانگین 20 درصد با ارزش تر می باشد. ناگفته نماند که در خرید املاک اوقافی، علاوه بر اینکه باید از اداره ثبت اسناد و املاک استعلام گرفته شود، می بایست از اداره اوقاف نیز اخذ استعلام گردد و تمامی نکات مربوط به خرید املاک اوقافی رعایت شود.

بطور کلی میتوان اینگونه جمع بندی نمود که در املاک اوقافی، مالک در واقع مستاجر مال موقوفه و تنها مالک اعیان است و علاوه بر پرداخت اجاره سالیانه جهت انجام هرگونه تغییرات می بایست از اداره اوقاف کسب تکلیف شود. هم چنین میتوان این را نیز بیان نمود که هزینه اجاره املاک اوقافی مبلغ زیادی نیست بطور مثال برای یک زمین 150 متری در تهران، حدود 300 تا 400 هزار تومان در ماه می باشد.


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

جهت اخذ مشاوره، می توانید به بخش مشاوره حقوقی مراجعه نمایید.

درخواست مشاوره

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.
تماس با وکیل