موانع طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی

08 تیر 1399 0 819
موانع طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی

موانع اجرایی الزام به تنظیم سند

دعوای الزام به تنظیم سند رسمی اگر چه به ظاهر ساده می آید اما مطرح کردن آن در دادگاه نیازمند رعایت نکات خاص و کاربردی می باشد چرا که در مورد این دعوا و اجرای آن در مرحله اجرای احکام، آراء متعددی وجود دارد. هدف از تحریر این مقاله، این است که با دانستن موانع اجرای دعوای مذکور، یک روند درست و کاربردی از ابتدای طرح دادخواست تا مرحله اجرای حکم، پیش گرفته شود.

مطلب مرتبط: الزام به تنظیم سند رسمی

در موارد ذیل، خواهان در اجرای حکم الزام به تنظیم سند رسمی با مشکل مواجه خواهد شد:

1. در رهن یا بازداشت بودن مورد معامله

کسی که خواهان دعوای الزام به تنظیم سند رسمی است می بایست پیش از تنظیم دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی، مطمئن شود که آیا مورد معامله در رهن یا بازداشت شخص یا اشخاص دیگری وجود دارد یا خیر؟

چرا که ممکن است در صورت رهن یا بازداشت بودن مورد معامله، خواهان علی رغم صرف هزینه دادرسی، با مشکلات جدی در زمینه صدور و یا اجرای حکم روبرو گردد و رویه دادگاهها نیز در این مورد متفاوت می باشد. بنابراین توصیه میگردد که خواهان در هنگام تقدیم دادخواست، تقاضای صدور دستور موقت مبنی بر جلوگیری از هرگونه نقل و انتقال پلاک ثبتی مذکور را از دادگاه درخواست نماید.

مطلب مرتبط: چگونه می توان فروش ملک بازداشتی را باطل نمود؟

2. عدم مالکیت فروشنده

در وهله اول باید ثابت گردد که انتقال مال به خریدار (خواهان) کاملا قانونی صورت گرفته باشد. فی الواقع می بایست مشخص گردد که خوانده مالک قانونی مورد معامله بوده و تا زمانی که انتقال شرعی و قانونی ملک به خواهان اثبات نشود، حکم به تنظیم سند صادر نخواهد شد.

3. در صورت نوساز بودن ملک، وجود پایان کار ساختمان.

 

4. عدم وجود بدهی به نهادها و ارگان هایی همچون اداره مالیات و شهرداری و ... .

مطلب مرتبط: نحوه الزام به اخذ پایان کار

نکات موانع الزام به تنظیم سند
  1. طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی در مورد ملکی که در رهن یا بازداشت است، قابلیت استماع ندارد.
  2. دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاعی، باید به‌ طرفیت همه مالکین مشاعی طرح شود وگرنه قرار ردّ دعوا صادر می‌گردد.
  3. در صورتی‌ که چندین نقل‌ و انتقال عادی در خصوص مبیع صورت گرفته باشد، خریدار نهایی باید در دعوای الزام به تنظیم سند رسمی که علیه مالک اولیه طرح می‌کند، سلسله نقل ‌و انتقالات تا مالک رسمی را اثبات کند در غیر این صورت دعوا قابلیت استماع ندارد.
  4. در دعوای الزام به تنظیم سند رسمی باید علاوه بر متعهد، افرادی که ملک به نفع آنها بازداشت شده است نیز خوانده قرار بگیرند. در غیر این صورت دعوا قابلیت استماع ندارد.
  5. دعوای الزام به تحویل مبیع غیرمنقول، قبل از تنظیم سند رسمی به نام خواهان و بدون تقاضای الزام به تنظیم سند رسمی قابلیت استماع ندارد.
  6. صرف در رهن بودن عرصه ملک مورد اختلاف مانع از رسیدگی به دعاوی ابطال سند رسمی، فک رهن و الزام به تنظیم سند رسمی بر اساس مبایعه‌نامه عادی نخواهد بود.

امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.