مراحل ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی

10 مهر 1400 0 704
مراحل ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی

مراحل ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی

نکاح یا ازدواج، نوعی عقد می باشد و افراد جامعه می توانند تا حدی که مخالف با قوانین آمره کشور نباشد، فرد مورد نظر خود را آزادانه انتخاب نمایند. بنابراین زنان ایرانی می توانند به عقد ازدواج مردان خارجی در آیند اما ملزم به رعایت یکسری اصول و تشریفات قانونی می باشند چرا که مسائلی از قبیل تابعیت و دین افراد خارجی در این میان نیز حائز اهمیت می باشد.

 

مدارک لازم جهت ثبت ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی

  1. درخواست طرفین جهت صدور پروانه اجازه زناشویی طبق نمونه های موجود در وزارت کشور
  2. ارائه گواهینامه لازم از مراجع رسمی کشور متبوع مرد بر مبنای اعلام بلامانع بودن ازدواج آن مرد با زن ایرانی (نکته مهم اینکه اگر بنا به دلایلی امکان تهیه گواهینامه مزبور ممکن نباشد، وزارت کشور می تواند بدون دریافت این گواهینامه، با اعلام رضایت زن، پروانه زناشویی را صادر نماید.)
  3. ارائه گواهی تشرف به دین اسلام یا استشهادیه تشرف به دین اسلام در صورتی که مرد غیر مسلمان باشد.
  4. ارائه گواهینامه عدم سوء پیشینه مرد از مراجع رسمی کشور متبوع خویش مضاف بر اینکه اگر مرد خارجی ساکن ایران باشد، می بایست از مراجع رسمی ایران این گواهینامه را اخذ و ارائه نماید.
  5. ارائه گواهی تجرد از مراجع رسمی یا محلی یا کنسولی کشور متبوع مرد (این گواهی نشان دهنده این است که آیا مرد مجرد است یا متاهل)
  6. ارائه تعهدنامه رسمی ثبت شده مبنی بر اینکه مرد خارجی متعهد می گردد که نفقه همسر و فرزندان خود را و هم چنین سایر حقوق زن را در صورت بدرفتاری یا طلاق و یا ترک او پرداخت نماید.
  7. ارائه گواهی از مراجع رسمی یا محلی یا کنسولی کشور متبوع مرد مبنی بر تمکن مالی او

مطلب مرتبط: مقررات مربوط به ازدواج مرد خارجی با خانم ایرانی

نکات مهم در ارتباط با دریافت پروانه زناشویی

*وزارت کشور می تواند به فرمانداری های کل و استانداری ها و یا در مواردی با کسب اجازه از وزارت امور خارجه، به برخی از نمایندگان کنسولی ایران در خارج، این اختیار را بدهد که پروانه زناشویی را مستقیما در آن محل صادر نمایند و بعد از آن به اداره ثبت احوال اعلام گردد.

*در پاره ای از موارد، وزارت کشور بنا بر مصلحت می تواند در قبال انجام وظایفی که مرد مطابق با قانون ایران بر عهده دارد مانند حسن معاشرت با زن و … از مرد، ضمانت متناسب اخذ نماید.

*گاهی اوقات ممکن است که در صورت ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی، قانون کشور متبوع مرد، اختیار تعیین تابعیت را بین کشور خود و کشور متبوع مرد، به زن بدهد در اینصورت زن اگر بخواهد که تابعیت کشور مرد را داشته باشد، می تواند تقاضانامه کتبی خود را با ذکر دلایل به وزارت امور خارجه تقدیم نماید در صورت موجه بودن دلایل، ممکن است با تقاضای او موافقت شود. در این شرایط اگر زن، تابعیت کشور مرد (کشور خارجی) را اخذ نماید، حق داشتن اموال غیرمنقول در ایران را بدلیل ایجاد سلطه خارجی نخواهد داشت.

*قانونگذار مقرر نموده است در صورتی که زن ایرانی با مرد خارجی ازدواج نماید به تابعیت ایرانی خود باقی خواهد ماند مگر اینکه تابعیت مرد در اثر عقد ازدواج به زن تحمیل گردد. در این حالت اگر مرد خارجی فوت کند و یا اینکه طلاق اتفاق بیفتد، زن می تواند با ارائه گواهی فوت و یا طلاق نامه، با تقدیم درخواست به وزارت امور خارجه، مجدداً تابعیت ایرانی خود را بدست آورد.

*اگر زن ایرانی مسلمان بخواهد با مرد خارجی غیر مسلمان ازدواج نماید، مرد خارجی می بایست مسلمان شود تا این ازدواج در قانون ایران به رسمیت شناخته شود اما اگر این ازدواج بدون مسلمان شدن مرد خارجی انجام شود، چنین ازدواجی را قانون ایران به رسمیت نخواهد شناخت و نافذ نمی باشد.

*جهت ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی، می بایست اجازه دولت اخذ گردد در صورت عدم اخذ اجازه دولت، این ازدواج صحیح نخواهد بود و در دادگاه های ایران دارای اثر نمی باشد.

مطلب مرتبط: نحوه انجام طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور

مستندات قانونی مرتبط با ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

شماره نظریه: 7/97/1365 شماره پرونده: 1487-14/9-96 تاریخ نظریه: 1397/05/08

دادگستری شهرستان رفسنجان که دفاتر رسمی ثبت ازدواج را مکلف به ثبت واقعه ازدواج خانم لیلا کریم زاده فرزند عباس تبعه ایران و آقای علی محمد بلوچ فرزند سلطان تبعه افغانستان نموده است ارسال می گردد همانگونه که مستحضرید طبق ماده 1060 قانون مدنی و همچنین ماده 1 آئین نامه اجرایی مصوب 6/7/1345 هیئت وزیران اجازه صدور پروانه زناشویی بانوان ایرانی با مردان خارجی به وزارت کشور محول گردیده و دفاتر رسمی ثبت ازدواج پس از صدور پروانه مذکور مجاز به ثبت رسمی ازدواج آنان می باشند علیهذا با توجه به مشکلات و ناهماهنگی هایی که در جهت ثبت ازدواج افراد موصوف ایجاد شده است و بروز موارد مشابه لطفا دستور فرمائید با عنایت به ماده 51 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 در جهت رفع مشکلات مذکور نظریه اعلام نمایید.

طبق ماده 1060 قانون مدنی «ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجی در موردی هم که منع قانونی ندارد، موکول به اجازه دولت است» بنابراین گرچه صحت ازدواج شرعاً موکول به اجازه دولت نیست؛ اما ثبت آن نیازمند اجازه دولت است و دادگاه پس از احراز تحقق زوجیت وقتی می تواند دستور ثبت آن را به دفاتر رسمی ازدواج صادر نماید که اجازه مخصوص صادر شده باشد.

 

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

شماره نظریه: 1271/95/7 شماره پرونده: 59-9/41-893 تاریخ نظریه: 1395/05/31

آیا چنانچه مرد تبعه خارجی با زن ایرانی ازدواج غیر دائم موقت نماید مشمول مجازات ماده 17 قانون راجع به ازدواج نسبت به ازدواج های قبل از سال 91 یا ماده 51 قانون حمایت خانواده مصوب 91 نسبت به ازدواج های بعد از سال 91 می شود یا خیر؟ چنانچه پاسخ مثبت باشد فرقی بین ازدواج موقت 80 ساله و نیم ساعته نمی باشد؟ چنانچه فرقی نباشد به نظر نمی رسد که طبق روال موجود وزارت کشور برای نیم ساعت عقد موقت مجوز صادر نماید آنگاه تکلیف چیست؟ چنانچه تبعه خارجی در هفته 10 بار عقد موقت نماید آیا وزارت کشور در یک هفته 10 بار مجوز صادر کند؟

با توجه به اطلاق کلمه «ازدواج» در ماده 1060 قانون مدنی مصوب 1307 و اصلاحات و الحاقات بعدی و ماده 51 قانون حمایت خانواده مصوب 1/12/1391 و نیز ماده 17 قانون منسوخه راجع به ازدواج مصوب 23/5/1310 و اصلاحات بعدی که شامل ازدواج دائم و موقت می گردد، ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجی اعم از اینکه دائم یا موقت باشد موکول به اجازه مخصوص از طرف دولت می باشد و در صورت ازدواج موقت نیز مدت آن تاثیری در لزوم اخذ مجوز ندارد و آمره بودن قوانین ناظر به احوال شخصیه و لزوم رعایت نظم عمومی نیز مؤید این نظر است. بنابراین با توجه به ماده 51 قانون حمایت خانواده مصوب 1/12/1391 عمل تبعه خارجه که بدون اخذ اجازه مذکور با زن ایرانی ازدواج کند، جرم محسوب و مستوجب مجازات مقرر در قانون خواهد بود؛ بدیهی است که در خصوص جرایم ارتکابی قبل از لازم الاجرا شدن قانون حمایت خانواده مصوب 1391 با رعایت مقررات ماده 10 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 اقدام خواهد شد.


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.