نمونه دادخواست مطالبه بهای ثمنیه اعیانی ترکه غیرمنقول

بازدید کننده بزرگوار، در این مقاله یک نمونه دادخواست مطالبه بهای ثمنیه اعیانی ترکه غیرمنقول برایتان قرار دادهایم تا با چارچوب تنظیم دادخواست آشنا شوید.
مطلب مرتبط: دادخواست چیست و نحوه نوشتن آن چگونه است؟
دادخواست مطالبه بهای ثمنیه اعیانی ترکه غیرمنقول
خواهان: همسر متوفی
خواندگان: مشخصات خواندگان (تمامی ورثه)
وکیل: خانم/ آقای: …/ کد ملی: …/ به نشانی: …
تعیین خواسته و بهای آن: مطالبه بهای ثمنیه اعیانی ترکه غیرمنقول (تقاضای رسیدگی و صدور حکم مبنی بر محکومیت خواندگان به پرداخت ثمنیه اعیانی به نسبت سهمالارث ایشان با جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری و همچنین محکومیت خواندگان به پرداخت هزینه دادرسی و هزینه کارشناسی و حقالوکاله وکیل مطابق تعرفه و خسارت تاخیر تادیه از تاریخ تقدیم دادخواست الى یومالادا) مقوم به 1/101/000/000 ریال ارزش منطقهای ملک 257/180/000 ریال
دلایل و منضمات دادخواست:
-
وکالتنامه به شماره ... مورخ ...
-
گواهی انحصار وراثت مرحوم ... به شماره ... مورخ ... صادره از شعبه ...
-
سند مالکیت به شماره ...
-
اظهارنامه شماره ... مورخ ... مبنی بر مطالبه بهای ثمنیه اعیانی ترکه غیرمنقول
-
فرم ارزش منطقهای
شرح دادخواست:
ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی مجتمع قضایی شهید صدر تهران
با سلام و عرض ادب؛
احتراماً اینجانب ... به وکالت از خواهان محترم و در ارتباط با دادخواست تقدیمی به استحضار میرساند:
1- مستند به گواهی انحصار وراثت شماره ... شادروان مرحوم ... در تاریخ 10-06-1400 فوت نموده است. خواهان و خواندگان همگی از جمله وراث نامبرده میباشند. با عنایت به اینکه جمیع وراث مکلف و موظف هستند بهای ثمنیه اعیانی متعلق به همسر مرحوم را پرداخت نمایند و مستند به ماده 948 قانون مدنی، در صورت عدم پرداخت، سهم خواهان از سهم دینی به سهم عینی تبدیل میشود فلذا بدواً با تقدیم دادخواست در راستای استیفای حقوق موکل میدانیم خواندگان محترم مکلف و متعهد میباشند بهای ثمنیه اعیانی شش دانگ یک باب مغازه تجاری دارای پلاک ثبتی شماره ... فرعی از ... اصلی مفروز و مجزی شده از پلاک ... فرعی از اصلی مذکور واقع در بخش ... تهران را پرداخت نماید.
با عنایت به اعلام موکل و مراجعات مکرر ایشان به ورثه منجمله ارسال اظهارنامه شماره ... مورخ ...، تقاضای ارجاع موضوع به کارشناس رسمی دادگستری جهت مشخص شدن مبلغ ریالی ثمنیه اعیانی و نهایتاً محکومیت خواندگان به پرداخت مبلغ مذکور به میزان سهمالارث قانونی نامبردگان و همچنین هزینه دادرسی و هزینه کارشناسی و حقالوکاله وکیل مطابق تعرفه و خسارت تاخیر تادیه از تاریخ تقدیم دادخواست الی یومالادا از محضر عالی مورد استدعاست.
قبلاً از بذل توجه آن مقام محترم قضایی، نهایت تشکر و امتنان را دارم.
با تجدید احترام
مطلب مرتبط: سهمالارث طبقه اول وراث به چه میزان است؟
مستندات قانونی مرتبط با دادخواست مطالبه بهای ثمنیه اعیانی ترکه غیرمنقول
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه:
شماره نظریه: 1935/95/7 شماره پرونده: 604-1/7-95 تاریخ نظریه: 1395/08/12
1- ماهیت ارث زن در اموال غیرمنقول بهای اعیانی و عرصه اموال غیرمنقول چیست؟ حق عینی است یا دینی؟ با توجه به ماده 648 قانون مدنی که حق اولویت برای استیفای بهای عرصه اعیان از خود آن عین است آیا به نوعی حق عینی تبعی مثل رهن برای زوجه ایجاد میشود یا خیر؟ 2- با توجه به ماهیت مذکور آیا اگر در جایی که 3 وراث هستند 2 پسر و یک زن و ملک بین دو پسر به میزان هر یک 3 دانگ تقسیم شود و بهای اعیانی و عرصه به میزان 1/8 به زوجه تعلق گیرد برای تقسیم آن مال مشاعی غیرقابل تقسیم از لحاظ اداره ثبت درخواست دستور فروش شود آیا در این رسیدگی لزوماً باید زوچه نیز در دادرسی حضور داشته باشد چراکه یک حق عینی غیر مستقیم بر ملک دارد و ذینفع است و یا اینکه حق زوجه دین است و نیازی به حضور او و طرف دعوا قرار گرفتن نیست و فقط حق تقدم دارد تا در صورت استنکاف از پرداخت بهای عرصه اعیان از همان مال توقیف کند؟
1 و 2- با توجه به ماده 948 قانون مدنی، در صورت امتناع ورثه از اداء قیمت اموال غیرمنقول به زوجه، وی میتواند حق خود را از عین اموال استیفا کند، بنابراین، در این حالت اموال غیرمنقول موضوع ارث، وثیقه طلب زوجه از جهت میراث میباشد به عبارت دیگر زوجه نسبت به اموال مذکور دارای حق عینی بوده و وارث تا پرداخت حق زوجه حق تصرف و تغییر و انتقال عین (اموال غیرمنقول) را ندارند که با توجه به مراتب و وجود حق عینی برای زوجه در دعوای تقسیم با فروش مال مشاعی لزوماً وی میبایست طرف دعوا قرار گیرد.
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه:
شماره نظریه: 7/1400/997 شماره پرونده: 1400-7/1-997 ح تاریخ نظریه: 1400/09/17
چنانچه ورثه متوفایی از تأدیه ثمنیه قیمت اعیان و عرصه به زوجه دائمی متوفی امتناع کنند، استیفای حق زوجه از عین اموال چگونه است؟ آیا بر عین اموال به نسبت حق خود مالکیت پیدا میکنند و یا آنکه فقط حق عینی نظیر فروش و یا استیفا از منافع دارد؟
هر چند برابر ماده 946 اصلاحی 1387/11/06 قانون مدنی و تبصره الحاقی به آن مصوب 1389/05/25 «زوجه از قیمت اموال غیرمنقول ارث میبرد»؛ اما برابر ماده 948 قانون یاد شده «هرگاه ورثه از ادای قیمت امتناع کنند زن میتواند حق خود را از «عین اموال» استیفا کند». بنا به مراتب فوق با لحاظ آنکه حق زوجه حقی عینی است؛ گرچه یکی از جلوههای «استیفای حق از عین یک مال» فروش آن است؛ اما در اجرای ماده یاد شده، این امر مانع از تملک ملک توسط زوجه به نسبت سهم خود از کل قیمت اموال غیرمنقول نیست. حکم مقرر در ماده 123 آییننامه قانون ثبت املاک مصوب 1317/08/17 وزیر دادگستری با اصلاحات و الحاقات بعدی و رای شماره 23 مورخ 1396/01/15 هیات عمومی دیوان عدالت اداری که صدور سند مالکیت نسبت به ثمن عرصه و اعیانی در صورت امتناع از پرداخت قیمت را به رسمیت شناخته است، مؤید این دیدگاه است.
با وجود این دادخواست مطالبه بهای ثمنیه اعیانی ترکه غیرمنقول که از نظر قضایی کامل میباشد اما در هر حال با توجه به متفاوت بودن هر پرونده و دارا بودن نکات و ظرائف خاص خود لذا این دادخواست شما را از مشاوره با وکیل بینیاز نمینماید.
امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران