نمونه رای مطالبه ارش مبیع معیوب در فرض اسقاط خیار عیب

15 آبان 1403 0 224
رای مطالبه ارش مبیع معیوب

بازدید کننده بزرگوار، در این مقاله یک نمونه رای مطالبه ارش مبیع معیوب در فرض اسقاط خیار عیب برایتان قرار داده ایم تا با نحوه صدور رای در این زمینه آشنا شوید.

این نمونه رای که از شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی تاکستان صادر شده است درباره این موضوعات می باشد: خیار عیب، ماده 422 قانون مدنی، رای مطالبه ارش مبیع معیوب در فرض اسقاط خیار عیب

مطلب مرتبط: نمونه رای مطالبه ارش و تاخیر در اعمال خیار عیب

چکیده رای مطالبه ارش مبیع معیوب در فرض اسقاط خیار عیب

گرچه رای اصداری دیوان عالی کشور حاکی از اسقاط ارش مبیع معیوب در فرض اسقاط خیار عیب است اما رای صادره قابل انتقاد بوده و دادگاه محترم معتقد است که عدالت معاوضی حکم می کند عدم اسقاط ارش معیوب استصحاب گردد و اصل بر بقاء ارش است.

مطلب مرتبط: نحوه طرح دعوای تایید فسخ قرارداد به جهت خیار عیب

رای دادگاه نخستین

دادنامه شماره: 140322390002436616 تاریخ تنظیم: 28-07-1403

در خصوص دادخواست تقدیمی آقای ... فرزند ... به طرفیت آقای ... فرزند ... با وکالت آقای ... به خواسته تغییر یافته ی مطالبه ارش مبیع معیوب به مبلغ 330 میلیون ریال و مطالبه وجه به مبلغ 27 میلیون ریال بابت پرداخت هزینه ی مکانیکی و خسارات دادرسی. مخلص ادعای خواهان اینکه به موجب مبایعه نامه پیوست دادخواست مبادرت به خرید یک دستگاه خودروی پژو پارس از خوانده به شرط سلامت موتور نموده است و متعاقب با تحویل خودرو متوجه معیوب بودن آن شده و علی رغم پیگیری انجام شده، خوانده اقدامی در جهت پرداخت خسارت های وی نکرده است لذا استدعای صدور حکم به شرح خواسته را دارد.

خوانده با رد ادعای خواهان و رد معیوب بودن خودرو در زمان معامله و اعلام اینکه خیار عیب فوری بوده و خواهان سه ماه پس از انجام معامله اقدام قانونی نموده است و با اسقاط خیار عیب در قرارداد خواهان امکان مطالبه ارش را ندارد و تقاضای رد خواسته را نموده است.

دادگاه با توجه به محتویات پرونده و استماع اظهارات طرفین و نظریه کارشناسی انجام شده در خصوص خودرو که حکایت از وجود عیب مخفی خودرو در زمان معامله می نماید و با توجه به نظریه تامین دلیل سابق اخذ شده و نوع عیوب خودرو نظریه واصله مقرون به واقع می نماید اعتراض موثری نسبت به آن نشده است و با توجه به اینکه برخلاف نظر وکیل محترم خوانده ماهیت خیار عیب و مطالبه ارش اگر چه هر دو به عنوان ضمانت اجرایی برای عیب مبیع در نظر گرفته شده است متفاوت بوده و همانگونه که آثار متفاوتی دارند وضعیت و شرایط متفاوتی نیز به آنها حاکم است.

مثلاً خیار عیب که وسیله ای برای بر هم زدن پیمان توسط متضرر می باشد مقید به اعمال فوریت بوده و با انقضاء این فوریت عرفی ساقط می گردد در حالی که در خصوص مطالبه ارش چنین شرطی لحاظ نمی گردد.

اسقاط ارادی خیار عیب نیز از نظر دادگاه منجر به اسقاط مطالبه ارش نیست چراکه مطابق با ماده 422 قانون مدنی خیار عیب ماهیتی متفاوت و متمایز از مطالبه ارش مبیع معیوب دارد اگر چه هر دو ناشی و از عیب مبیع حاصل می گردد و لیکن عیب مبیع حاوی اختیاری به نام خیار عیب و مطالبه ارش است نه اینکه خیار عیب حاوی هر دو اختیار مذکور باشد و با توجه به تردید حاصله در خصوص اسقاط یا عدم اسقاط مطالبه ارش توام با خیار عیب عدم اسقاط آن منطبق بر اصل بوده و بقاء آن استصحاب می گردد و این قضیه با ظاهر امر یعنی عدم اراده اسقاط خیار عیب به همراه ارش و اراده نوعی طرفین معامله نیز سازگار است و بیشتر منجر بر تامین نظر قانونگذار مبنی بر جبران ضرر طرف زیان دیده از قرارداد می گردد و با عدالت معاوضی که اصل و مبنایی در تفسیر عقود و قراردادها و شرایط مربوط به آنها است منطبق می باشد لذا با توجه به مراتب فوق این قسمت از دفاعیات وکیل خوانده که البته همسو با برخی از آراء صادره از دیوان عالی کشور از جمله رای اصداری قابل انتقاد مورخه 25-11-1401 می باشد موثر در مقام نیست.

النهایه با توجه به مراتب فوق و احراز شرایط مطالبه ارش و با در نظر گرفتن اینکه 270 میلیون ریال هزینه انجام شده توسط خواهان نیز در راستای کشف عیب مخفی مبیع بوده و خواهان ناگزیر از پرداخت آن جهت کشف واقع بوده است که در نهایت این زیان بر عهده ی فروشنده قرار می گیرد و با در نظر گرفتن بهای تعیین شده خودرو توسط کارشناس در صورت معیوب و سالم بودن من الحيث مجموع دادگاه خواسته خواهان را قابل پذیرش دانسته و مستنداً به مواد 198 و 515 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی و 422 و 426 و 427 قانون مدنی حکم بر پرداخت مبلغ 330 میلیون ریال بابت خواسته ردیف اول و 27 میلیون ریال بابت خواسته ردیف دوم و خسارت دادرسی اعم از هزینه دادرسی، کارشناسی و حق الوکاله وکیل به مبلغ 3 میلیون ریال در حق خواهان صادر و اعلام می گردد. این رای حضوری و ظرف مدت بیست روز قابل تجدیدنظر خواهی در دادگاه تجدیدنظر استان می باشد.

مستشار دادگاه تجدیدنظر استان و دادرس مامور در شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی تاکستان

توضیح: نمونه رای های منتشر شده در عدالت سرا اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدیدنظر و نمونه رای دیوان عموما از نمونه رای های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.