نحوه بازگشت به کار در صورت اخراج غیرقانونی کارگر

01 دی 1400 0 795
نحوه بازگشت به کار در صورت اخراج غیرقانونی کارگر

روش گرفتن حکم بازگشت به کار

امروزه یکی از دعاوی متداول مطرح گردیده میان کارگر و کارفرما، دعوایی است که بیشتر بنا به اخراج کارگر صورت می گیرد. کارفرمایان به دنبال یافتن راهی برای تعدیل نیرو و متعاقباً کاهش هزینه ها می باشند و کارگران نیز به دنبال راهکارهای حقوقی در جهت احقاق حقوق خود هستند. اخراج کارگر می تواند بصورت قانونی یا غیرقانونی انجام شود. اخراج کارگر اگر بصورت قانونی باشد، مطالبات قانونی حقوق کارگر را بدنبال دارد اما اگر بصورت غیرقانونی باشد، لطمات جبران ناپذیری را به جامعه به خصوص در بخش خصوصی وارد می آورد. در این مقاله به بررسی نحوه بازگشت به کار در صورت اخراج غیرقانونی کارگر می پردازیم.

مطلب مرتبط: عواقب قانونی بیمه نکردن کارگر از سوی کارفرما چیست؟

اخراج غیرقانونی کارگر

اگر کارگری بصورت غیرقانونی از سوی کارفرما اخراج شود، می بایست ظرف سی روز به اداره کار محدوده محل کار خود مراجعه نموده (ماده 20 قانون کار) و دادخواست بازگشت به کار را ثبت نماید. ناگفته نماند که اخیرا انجام این کار بصورت الکترونیکی صورت می پذیرد. پس از ثبت دادخواست، پرونده به هیات تشخیص در مرحله بدوی ارجاع داده می شود. وقت رسیدگی در هیات تشخیص تعیین و به کارگر و کارفرما ابلاغ می شود. هیات تشخیص پس از استماع اظهارات طرفین و بررسی دلایل و مدارک، اگر اخراج کارگر را موجه و قانونی و منطبق با ماده 27 قانون کار تشخیص دهد، کارفرما را مکلف به پرداخت حق و حقوق قانونی کارگر، شامل مطالبات و حقوق معوقه و حق سنوات (حق سنوات نسبت به هر سال سابقه کارگر معادل یک ماه حقوق وی می باشد) می نماید اما اگر اخراج کارگر را غیرقانونی تشخیص دهد، در اینصورت هیات، حکم بازگشت کارگر به محل کار را صادر می نماید.

بعضا مشاهده می گردد که برخی از کارفرمایان از ورود مجدد کارگر به محل کار ممانعت نموده که در اینصورت کارگر می تواند ضمن دریافت حقوق ایام بلاتکلیفی، شکایت از کارفرما را تا پایان قرارداد ادامه دهد. اما اگر کارگر با وجود صدور حکم بازگشت به کار، تمایلی به همکاری مجدد با کارفرما نداشته باشد، مقررات مندرج در تبصره ماده 165 قانون کار، بدین نحو اعمال می شود:

"چنانچه کارگر نخواهد به واحد مربوط باز گردد، کارفرما مکلف است که بر اساس سابقه خدمت کارگر به نسبت هر سال 45 روز مزد و حقوق به وی بپردازد."

ناگفته نماند که در شرایط عادی حق سنوات به ترتیب مندرج در ماده 27 قانون کار می باشد. این ماده مقرر نموده است:

"هرگاه کارگر در انجام وظائف محوله قصور ورزد و یا آیین نامه های انضباطی کارگاه را پس از تذکرات کتبی نقض نماید کارفرما حق دارد در صورت اعلام نظر مثبت شورای اسلامی کار علاوه بر مطالبات و حقوق معوقه به نسبت هر سال سابقه کار معادل یک ماه آخرین حقوق کارگر را به‌ عنوان "‌حق سنوات" به وی پرداخته و قرارداد کار را فسخ نماید…"


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.