نکات کلیدی در نوشتن و تنظیم چک صیادی

30 شهریور 1399 0 1772
نکات کلیدی در نوشتن و تنظیم چک صیادی

نحوه نوشتن چک

چک چیست؟

چک نوشته ای است که به موجب آن صادر کننده وجوهی را که در نزد محال علیه دارد کلاً یا بعضاً مسترد یا به دیگری واگذار می‌کند. به عبارتی دیگر چک، برگه ای دارای تاریخ است که در تمامی داد و ستدهای مالی میان مردم رد و بدل میگردد و معمولا در زمان حال، صادر و پرداخت آن معطوف به آینده است. در تنظیم و نوشتن چک می بایست یکسری اصول و قواعد رعایت گردد تا صادر کننده و یا دارنده چک، دچار مشکل نگردند.

اگر چک در زمان سررسید، فاقد موجودی باشد، گواهی عدم پرداخت به درخواست دارنده چک، صادر میشود و میتوان علاوه بر دادگاه جهت وصول آن به اجرائیات اداره ثبت نیز مراجعه نمود. اجرائیات ثبت در صورتی اقدام می نماید که مطابقت امضای چک با نمونه امضای صادر کننده که در بانک موجود است، تصدیق گردد.

اگر دارنده چک بخواهد جهت وصول آن به دادگاه مراجعه نماید، بدلیل آنکه چک در حکم اسناد لازم الاجراست، میتواند درخواست توقیف اموال صادر کننده را تا میزان مبلغ چک بدون پرداخت خسارت احتمالی، نماید و باید ظرف ١٥ روز این کار را انجام دهد. بعد از انقضای این مهلت می بایست به تشخیص دادگاه مبلغی را بعنوان خسارت احتمالی جهت توقیف اموال، پرداخت نماید.

مطلب مرتبط: در صورت مفقود شدن چک چه اقداماتی باید انجام داد؟

چک صیادی

چک های صیادی بانک های سپه، تجارت، ملی، رفاه، صادرات، کشاورزی و ملت از حیث ظاهری هیچگونه تفاوتی با یکدیگر ندارند و تنها تفاوت آنان نشانه و آرم بانک می باشد. یکی از مزیت های چکهای صیادی این است که میتوان از طریق سامانه استعلام صیاد، از پیشینه صادر کننده چک درباره تعداد چکهای برگشتی وی اطمینان حاصل نمود.

مطلب مرتبط: مطالبه وجه چک با آخرین اصلاحات

نکات مهم در تنظیم چک های صیادی
  • یکی از نکات مهم در نگارش چکهای صیادی، نوشتن مبلغ چک هم به حروف و هم به رقم می باشد جهت جلوگیری از بروز اشتباه در نوشتن ارقام چک، توصیه میگردد آن را چندین مرتبه بازبینی نمایید.
  • در نوشتن چک توصیه میشود که تنها از یک مدل خودکار استفاده نموده و از نوشتن با چند خودکار به شدت اجتناب نمایید چرا که بعداً میتوان نسبت به آن ادعای جعل نمود.
  • توصیه میگردد که در زمان نوشتن چک حتما از خودکار خودتان استفاده نمایید گاها مشاهده میشود که طرفی که میخواهید چک را به او بدهید خودکارش را به شما میدهد که چک را تنظیم نمایید. بهتر است که از خودکار خود استفاده نموده چرا که افراد شیاد و کلاهبردار بعدا میتوانند با استفاده از همان خودکار در چک تغییراتی دهند.
  • بعد از نگارش چک بر روی مبلغ چک (به حروف و به رقم) چسب شیشه ای بزنید تا نتوانند تغییراتی را در آن ایجاد نمایند.
  • توصیه میگردد که در نگارش چک از خودکارهایی با رنگ خاص استفاده نمایید چرا که رنگ های آبی یا مشکی براحتی جعل می شوند.
  • اگر چک فاقد قلم خوردگی و خط خوردگی است حتما بر روی چک قید نمایید که چک فاقد قلم خوردگی و خط خوردگی است و در صورتی که دارای خط خوردگی و قلم خوردگی است حتما در پشت چک بطور کامل قید نمایید که کدام قسمت چک دارای قلم خوردگی می باشد.
  • یکی از موارد مهم در تنظیم چک این است که خودتان بعنوان صادرکننده چک تمام موارد را با دست خط خودتان قید نمایید و هیچ گاه نوشتن قسمتی از چک مانند تاریخ یا رقم را به فرد دیگری نسپارید که از بروز هر گونه سوء استفاده جلوگیری گردد.
  • در صورتی که چک ها بابت قراردادی تنظیم میشود حتما شماره و تاریخ و مبلغ چک ها بصورت دقیق در قرارداد نوشته شود.
  • در تنظیم چک می بایست دقت گردد که اگر چک دو امضا دارد حتما هر دو نفر امضا نمایند یا مثلا در شرکتها که چک صادره بدون مهر فاقد اعتبار است حتما مهر شرکت نیز همراه با امضا در چک قید گردد چرا که گاها ممکن است صادرکننده چک تعمداً دو امضا بودن یا داشتن مهر را رعایت نکند تا دارنده چک را به دردسر انداخته و نتواند به موقع چک را نقد نماید.
  • به هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی چک را مجدد به صادر کننده ندهید چرا که او میتواند ادعا نماید که وجه چک را پرداخت نموده و چک را تحویل گرفته است.
  • امضای خود را در چک به گونه ای انجام دهید که نه خیلی ساده و نه خیلی پیچیده باشد چرا که امضاهای ساده براحتی جعل می گردند و امضاهای پیچیده نیز بدلیل داشتن خطوط زیاد ممکن است باعث کم توجهی متصدی بانک شوند.
  • توصیه میشود که تاریخ چک را هم بصورت افقی و هم بصورت عمودی و به عدد و حروف بنویسید.
  • در زمان امضای خود بر روی چک، حتما نام و نام خانوادگی خود را در کنار امضای خود یادداشت نمایید.
  • توصیه میگردد که چک در وجه حامل نوشته نشده و در وجه شخص نوشته شود تا هر کسی نتواند مدعی شود که دارنده آن می باشد.
  • دسته چک را در جای مخصوص و دور از دسترس عموم قرار دهید تا از بروز هرگونه سوء استفاده جلوگیری گردد.
  • اگر تاریخ صدور چک با تاریخ سر رسید متفاوت باشد، چک به اصطلاح، وعده دار است و فقط میتوان از طریق دادگاه حقوقی طرح دعوا نمود اما اگر چک وعده دار نباشد، میتوان از طریق دادگاه کیفری اقدام نمود.
  • اگر در متن چک عبارت بابت با بعنوان ضمانت باشد، این چک حقوقی است و حتما جهت پرداخت آن لازم است که آن شرط انجام گیرد.
  • از کشیدن چک بصورت سفید امضاء خودداری نمایید چرا که صدور چک بصورت سفید امضا تخلف محسوب می شود.
  • توصیه میگردد که در تنظیم چک از کاربن استفاده نمایید تا از جعل آن جلوگیری شود.

امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.