نمونه قرار عدم صلاحیت در خصوص صدور اجرائیه چک
بازدید کننده بزرگوار، در این مقاله یک نمونه قرار عدم صلاحیت در خصوص صدور اجرائیه چک برایتان قرار داده ایم تا با نحوه صدور رای در این زمینه آشنا شوید.
این نمونه رای که از شعبه 44 دادگاه صلح مجتمع قضایی شماره 3 دادگاههای صلح تهران صادر شده است درباره این موضوعات میباشد: ماده 12 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1402، درخواست صدور اجرائیه چک، قرار عدم صلاحیت در خصوص صدور اجرائیه چک
بیشتر بخوانید: نمونه دادخواست ابطال اجرائیه چک و استرداد لاشه چک
چکیده قرار عدم صلاحیت در خصوص صدور اجرائیه چک
درخواست صدور اجرائیه چک مطلقاً در صلاحیت دادگاه حقوقی است.
مطلب مرتبط: نحوه طرح دعوای ابطال اجرائیه چک
نمونه قرار عدم صلاحیت
دادنامه شماره: 140368390016792863 تاریخ تنظیم: 26-10-1403
در خصوص درخواست خانم فرزانه ... به وکالت ... به طرفیت اشکان ... به خواسته درخواست صدور اجرائیه نسبت به چک بلامحل به انضمام حقالوکاله وکیل به این شرح اعلام داشته است که: «خوانده دعوی یک فقره چک صیادی ثبت شده به شماره سریال ... عهده بانک شهر دارای سررسید 11-06-1403 به مبلغ 34/000/000 میلیون تومان را در وجه آقای امیر ... صادر و مشارالیه نیز قبل از برگشت به خواهان دعوی منتقل مینماید. النهایه چک مزبور توسط خواهان منضم به گواهینامه عدم پرداخت مورخ 11-06-1403 دارای کدرهگیری 167618941 اصداری از بانک سرمایه شعبه کریمخان میدان هفتتیر به دلیل فقدان موجودی منتهی به عدم پرداخت میشود. لذا از آن مقام محترم درخواست صدور اجرائیه چک بلامحل معنونه به انضمام حقالوکاله وکیل را استدعا دارد.» پرونده در روند بررسی قرار گرفت. اینک نظر به اینکه:
نخست؛ مطابق اصول حاکم بر امر صلاحیت ذاتی، اصل بر صلاحیت علم دادگاههای عمومی است و صلاحیت مراجع اختصاصی نظیر دادگاه صلح، نیازمند تصریح مقنن خواهد بود. این مهم به روشنی از مقرراتی نظیر ماده 10 قانون آیین دادرسی و ماده 2 آییننامه اجرایی قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب مصوب 1373 قابل استنباط است.
دوم؛ صلاحیتهای دادگاه صلح به عنوان یک دادگاه اختصاصی در ماده 12 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1402 مورد تصریح مقنن قرار گرفته است و هیچ یک از بندهای ذکر شده در این ماده شمولی بر خواستهی خواهان ندارد. ممکن است چنین استدلال شود که درخواست صدور اجرائیه نسبت به چک ماهیتی، اساساً مالی دارد و تا نصاب مقرر در بند اول ماده فوقالذکر در صلاحیت دادگاه صلح میباشد؛ لکن با دقت در الفاظ و توجه به اینکه اصولاً دلالت لفظی مقدم بر تفسیر میباشد، استفاده از عبارت «دعاوی» موجب خروج تخصصی عنوان مطروح از صلاحیت دادگاه صلح است؛ زیرا مانحن فیه دعوی به معنی دقیق که محسوب نمیشود (لفظ «دعوی» در دو معنا استفاده میشود؛ نخست به معنای «ادعا» و دوم؛ به معنای «منازعه در حق معین» که با عنایت به استفاده از باب «مفاعله» به نظر میرسد نوعی از ترافع را در کاربرد دوم به ذهن متبادر میکند) (برای مطالعه بیشتر ر.ک، لنگرودی محمدجعفر، ترمینولوژی حقوق، ص 290، گنج دانش، تهران، چاپ 25، 1392). به علاوه استعمال عبارت مذکور در معنای «ادعا» نیز با عنایت به قرینهی مشهود در بند 4 ماده اخیرالذکر که در آن مقنن به تفکیک و تفاوت «دعاوی» و «درخواستها» توجه داشته است. منتفی میرسد.
سوم؛ با تتبع در دکترین حقوقی نیز میتوان دریافت که تقاضای صدور اجرائیه دعوی به معنای دقیق محسوب نمیشود (بنگرید به نظریه مشورتی به شمارههای 7/99/1485 مورخ 29-11-1399 و نگرشی کاربردی به چک، عابدی، احمدرضا، ص 159، مرکز مطبوعات و انتشارات قوه قضاییه، چاپ اول، 1399، تهران).
لذا بنا به مراتب فوقالذکر و به استناد ماده 12 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1402 و ماده 27 قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1379 قرار عدم صلاحیت این دادگاه به اعتبار شایستگی و صلاحیت رسیدگی دادگاه عمومی- حقوقی تهران صادر و اعلام میگردد. این قرار مستنداً به صدر ماده 330 قانون اخیرالذکر قطعی است.
دفتر مقرر است که پرونده برگشماری و بدل اخذ؛ سپس اصل پرونده به مرجع صالح ارسال گردد.
دادرس شعبه 44 دادگاه صلح مجتمع قضایی شماره 3 دادگاههای صلح تهران
توضیح: نمونه رایهای منتشر شده در عدالت سرا اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدیدنظر و نمونه رای دیوان عموماً از نمونه رایهای منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاههای وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.
امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران