(اصلاحی 13-08-1397)- دارنده چک میتواند با ارائه گواهینامه عدم پرداخت، از دادگاه صالح صدور اجراییه نسبت به کسری مبلغ چک و حقالوکاله وکیل طبق تعرفه قانونی را درخواست نماید. دادگاه مکلف است در صورت وجود شرایط زیر حسب مورد علیه صاحب حساب، صادر کننده یا هر دو اجراییه صادر نماید.
الف- در متن چک، وصول وجه آن منوط به تحقق شرطی نشده باشد.
ب- در متن چک قید نشده باشد که چک بابت تضمین انجام معامله یا تعهدی است.
ج- گواهینامه عدم پرداخت به دلیل دستور عدم پرداخت طبق ماده (14) این قانون و تبصرههای آن صادر نشده باشد.
صادرکننده مکلف است ظرف مدت ده روز از تاریخ ابلاغ اجراییه، بدهی خود را بپردازد، یا با موافقت دارنده چک ترتیبی برای پرداخت آن بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای حکم را میسر کند؛ در غیر این صورت حسب درخواست دارنده، اجرای احکام دادگستری، اجراییه را طبق قانون «نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394/3/23» به مورد اجراء گذاشته و نسبت به استیفای مبالغ مذکور اقدام می نماید.
اگر صادرکننده یا قائم مقام قانونی او دعاوی مانند مشروط یا بابت تضمین بودن چک یا تحصیل چک از طریق کلاهبرداری یا خیانت در امانت یا دیگر جرائم در مراجع قضایی اقامه کند، اقامه دعوی مانع از جریان عملیات اجرایی نخواهد شد؛ مگر در مواردی که مرجع قضایی ظن قوی پیدا کند یا از اجرای سند مذکور ضرر جبران ناپذیر وارد شود که در این صورت با اخذ تامین مناسب، قرار توقف عملیات اجرایی صادر می نماید. در صورتی که دلیل ارائه شده مستند به سند رسمی باشد یا اینکه صادرکننده یا قائم مقام قانونی مدعی مفقود شدن چک بوده و مرجع قضایی دلایل ارائه شده را قابل قبول بداند، توقف عملیات اجرایی بدون اخذ تامین صادر خواهد شد. به دعاوی مذکور خارج از نوبت رسیدگی می شود.
تفسیر ماده 23 قانون صدور چک:
1- دادگاه در مورد چک هایی که مطابق با مواد 4 و 5 قانون صدور چک برای آن گواهینامه عدم پرداخت با درج کد رهگیری صادر شده است، مطابق با ماده 23 قانون صدور چک اجرائیه صادر نماید.
2- صدور اجرائیه برای ماده 23 قانون صدور چک، صرفاً برای کسری مبلغ چک و حق الوکاله وکیل طبق تعرفه قانونی امکان پذیر است و شامل خسارت تاخیر تادیه نمی شود.
3- درخواست صدور اجرائیه تنها علیه صادرکننده و صاحب حساب پیش بینی شده است و در مورد سایر مسئولین اعم از ظهرنویس یا ضامن امکان صدور اجرائیه وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: نحوه درخواست صدور اجراییه چک از طریق دادگاه حقوقی
4- در خصوص آنکه آیا پس از فوت صادرکننده چک می توان علیه وراث وی اقدام به صدور اجراییه نمود یا خیر؟ می توان اینگونه بیان نمود که مستنبط از مواد 2 و 10 قانون اجرای احکام مدنی و همچنین درج عبارت صادرکننده یا قائم مقام قانونی او ... در ماده 23 قانون اصلاح صدور چک مصوب 1397 امکان صدور اجراییه علیه وراث صادرکننده یا صاحب حساب وجود دارد. ناگفته نماند که در اجرای مفاد اجراییه علیه ورثه متوفی رعایت مواد 226، 249 و 250 قانون امور حسبی مصوب 1319 الزامی می باشد.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران