نمونه دادخواست صدور حکم حجر متوفی

تقاضای صدور حکم حجر
14 فروردین 1403 0 15950
دادخواست صدور حکم حجر

بازدید کننده بزرگوار، در این مقاله یک نمونه دادخواست صدور حکم حجر متوفی برایتان قرار داده ایم تا با چارچوب تنظیم این نوع دادخواست آشنا شوید.

مطلب مرتبط: دادخواست چیست و نحوه نوشتن آن چگونه است؟

دادخواست صدور حکم حجر متوفی

خواهان: خانم/ آقای .../ کد ملی: .../ آدرس: ...

خواندگان:

  1. خانم/ آقای .../ کد ملی: .../ آدرس: ...
  2. دادستان

وکیل: خانم/ آقای .../ کد ملی: .../ آدرس: ...

خواسته: تقاضای صدور حکم حجر در ارتباط با آقای ...، با استناد به پرونده کلاسه ... مطروحه در شعبه ... دادسرای امور سرپرستی محجورین

دلایل: کپی مصدق کارت ملی خواهان/ وکالت نامه وکیل/ کپی گواهی فوت/ کپی کارت ملی آقای .../ کپی مصدق مدارک پزشکی

مطلب مرتبط: نمونه رای حکم حجر متوفی

ریاست محترم دادگاه خانواده

با سلام و عرض ادب

احتراماً اینجانب ... به وکالت از ... باستحضار می رساند:

مرحوم آقای ... پدر موکل اینجانب مطابق با اسناد و مدارک پزشکی که به پیوست تقدیم گردیده است از سال ١٣٩٢ تاکنون دچار زوال عقلانی گشتند و پزشک معالج ایشان تشخیص بر این امر داده اند که مغز نامبرده کوچک گشته است و به هیچ وجه قادر به تمییز و تشخیص امور اعم از مالی و ... نبوده اند. نامبرده چندین بار در بیمارستان بستری و تحت معالجه بوده اند که موکل اینجانب با تشکیل پرونده کلاسه ... در شعبه ... دادیاری دادسرای امور سرپرستی و محجورین و بعد با ارجاع پرونده کلاسه به شعبه ... همان مجتمع بر حسب نظر اعلامی پزشکی قانونی مسجل گردید که متاسفانه نامبرده در دوران زوال عقلانی معاملاتی را انجام داده اند و زوال عقلانی تایید گردید که متاسفانه ماه گذشته به دلیل عارضه حادث شده دار فانی را وداع گفته اند.

لازم به توضیح می باشد که متاسفانه بدلیل بیماری که برای پدر موکل اینجانب حادث شده بود ایشان قوای عقلانی خود را از دست داده بوده اند و فرزند ایشان آقای ... با علم بر این موضوع که پدرشان قادر به تشخیص امور مالی خود نیستند در سال ١٣٩٤ قراردادی را در ارتباط با منزل مسکونی شان تنظیم و مرحوم آقای ... آن را امضا نموده اند در صورتی که تمامی مدارک پزشکی ایشان گواه این امر می باشند که در آن تاریخ نامبرده دچار زوال عقلانی بوده اند.

فلذا مطابق با مطالب معروضه مستنداً به ماده ١٢٠٧ قانون مدنی تقاضای صدور حکم حجر مرحوم ... در تاریخ ذکر شده مورد استدعاست.

مطلب مرتبط: نمونه دادخواست اعلام بطلان قرارداد به دلیل حجر

مستندات قانونی مرتبط با دادخواست صدور حکم حجر متوفی

صورتجلسه نشست قضائی استان فارس/ شهر آباده مورخ ۱۳۸۶/۰۵/۰۷

اگر فردی محجور باشد و در زمان حیات برای وی حکم حجر صادر نشده باشد، بعد از فوت آیا می‌توان برای وی حکم حجر صادر کرد؟

نظر هیئت عالی

مستنبط از مواد 57 و 70 قانون امور حسبی چنانچه دادگاه با انجام تحقیقات لازم با وجود ادله مثبته و قطع و یقین احراز کند که شخص معرفی شده قبل از فوت محجور بوده می‌تواند حکم حجر برای او صادر کند. بنابراین، نتیجه حاصله در نظر نشست قضایی آباده با استدلال فوق تایید می‌شود.

نظر اتفاقی

طبق ماده 412 قانون تجارت، حکم ورشکستگی تاجری را که حین‌الفوت در حال توقف بوده تا یک سال بعد از مرگ او نیز می‌توان صادر کرد. ورشکستگی برای تاجر یک نوع محجوریت در اموال است و اعمال حقوقی شخص محجور قبل از فوت از آثار حقوقی از جمله ابطال معاملات برخوردار است، چنان چه برای دادگاه محرز نباشد متوفی قبل از فوت محجور بوده صدور حکم محجوریت نسبت به متوفی از زمان محجور شدن تا زمان فوت بلامانع به نظر می‌رسد.

 

صورتجلسه نشست قضائی استان قم/ شهر قم مورخ ۱۳۸۵/۱۰/۰۷

آیا اشخاص ذی‌نفع از ورثه و دادستان حق درخواست صدور حکم حجر متوفی را نسبت به تاریخ قبل از فوت به منظور ابطال معاملاتی که در حال حیات انجام داده است، دارند؟

نظر هیئت عالی

نظر اکثریت تایید می‌شود.

نظر اکثریت

رسیدگی به درخواست صدور حکم حجر متوفی نسبت به تمام یا قسمتی از زمان حیات وی منع قانونی ندارد. این درخواست از طرف اشخاص مذکور در ماده 55 قانون امور حسبی و هر ذی‌نفع دیگری می‌تواند در دادگاه مطرح شود و مورد رسیدگی قرار گیرد و بر اساس ماده 70 قانون مذکور اگر ثابت شود علت حجر قبل از تاریخ حکم حجر وجود داشته از تاریخ وجود علت حجر مترتب می‌شود و ماده 71 نیز مقرر داشته در مواردی که علت حجر بعد از رشد حادث شده باشد دادگاه باید ابتدای تاریخ حجر را که بر او معلوم شده است در حکم خود قید کند. همچنین بر اساس رای وحدت رویه شماره 72 مورخ 4/9/53 هیات عمومی دیوان ‌عالی کشور فوت کسی که درخواست حجر او شده مانع رسیدگی دادگاه نیست زیرا آثاری که بر حجر مترتب است با فوت محجور از بین نمی‌رود و در این مورد دادگاه باید رسیدگی را به طرفیت وراث ادامه دهد و حکم مقتضی صادر کند.

 

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

شماره نظریه: 7/1401/528 شماره پرونده: 1401-127-528 ح تاریخ نظریه: 1401/07/02

آیا طرح دعوای حجر متوفی در ایام حیات توسط ورثه قابل استماع است؟

با عنایت به آثار حقوقی حکم حجر و رای وحدت‌ رویه شماره 72 مورخ 4/9/1353 هیات عمومی دیوان عالی کشور، امکان صدور حکم حجر متوفی وجود دارد.

 

شعبه 31 دادگاه تجدیدنظر استان تهران طی دادنامه شماره 9209970223101542 مورخه 24-12-1392 در ارتباط با امکان رسیدگی به حجر متوفی بیان داشته است:

فوت کسی که درخواست حجر او شده، مانع رسیدگی دادگاه نمی شود، زیرا آثاری که بر حجر مترتب است با فوت محجور از بین نمی رود و هر چند اثر حکم حجر از تاریخ قطعیت مترتب است اما اگر ثابت شود که علت حجر قبل از صدور حکم وجود داشته است، اثر حکم از تاریخ وجود علت حجر مترتب می شود.

با وجود این دادخواست صدور حکم حجر که از نظر قضایی کامل می باشد اما در هر حال با توجه به متفاوت بودن هر پرونده و دارا بودن نکات و ظرائف خاص خود لذا این دادخواست شما را از مشاوره با وکیل بی نیاز نمی نماید.


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.