گواهی امضا چیست و چگونه می توان آن را اخذ نمود؟

گواهی امضا
28 بهمن 1402 1 18977
گواهی امضا

هر آنچه که لازم است در مورد گواهی امضا بدانید

گواهی امضا اصطلاحاً به معنای این است که امضای فردی ذیل یک سند عادی توسط سردفتر اسناد رسمی تایید و تصدیق گردد. جهت اخذ گواهی امضا متقاضی می بایست ضمن حضور در یکی از دفاتر اسناد رسمی از سردفتر تقاضای صدور گواهی امضا نماید. سردفتر پس از بررسی مدارک متقاضی، اقدام به صدور گواهی امضا می نماید و پس از امضای خود با مهر دفترخانه آن را ممهور می نماید و به متقاضی تسلیم می نماید.

بیشتر بخوانید: اعتراض ثالث اجرایی چیست؟

مستندات قانونی در ارتباط با گواهی امضا

مستند به ماده 49 قانون ثبت اسناد و املاک کشور، برابر با ماده فوق مشخص می گردد که یکی از وظایف سردفتران، تصدیق و تنظیم گواهی امضاء می باشد. ماده ٤٩ قانون ثبت اسناد و املاک مقرر میدارد:

"وظایف مسئولین دفا‌تر از قرار ذیل است:

  1. ثبت کردن اسناد مطابق مقررات قانون.

  2. دادن سواد مصدق از اسناد ثبت شده به اشخاصی که مطابق مقررات حق گرفتن سواد دارند.

  3. تصدیق صحت امضاء.

  4. قبول و حفظ اسنادی که امانت می‌گذارند."

 

همچنین وفق ماده 20 قانون دفاتر اسناد رسمی:

"دفتر گواهی امضاء دفتری است که منحصراً مخصوص تصدیق امضاء ذیل نوشته‌های عادی است و نوشته تصدیق امضاء شده با توجه به‌ ماده ٣٧٥ آیین دادرسی مدنی مسلم‌الصدور شناخته می‌شود.

وزارت دادگستری آیین‌نامه لازم را برای گواهی امضاء تهیه و تصویب خواهد کرد."

بیشتر بخوانید: متن گواهی عدم حضور در دفترخانه

دفتر گواهی امضاء چیست؟

مطابق با ماده ۱ قانون ثبت و مواد ۱۹ و ۲۰ قانون دفاتر اسناد رسمی، یکی از دفاتری که هر دفترخانه لازم است که داشته باشد، "دفتر گواهی امضاء" می باشد. دفتر گواهی امضاء، دفتری است در ابعاد ۲۰ در ۳۴ سانتیمتر که به صورت پلمپ شده از اداره ثبت محل توسط دفاتر خریداری گردیده و هر صفحه آن دارای خطوط افقی و شش ستون می باشد که به ترتیب عبارتند از:

  • ستون شماره ترتیب

  • ستون تاریخ

  • ستون نوع نوشته ای که امضاء ذیل آن گواهی می گردد.

  • ستون مربوط به شرح و معرفی و محل امضای معرفین.

  • ستون مربوط به عین گواهی که در سند نوشته شده است بطور مثال نوشته می شود: فقط صحت یا امضاء/ اثر انگشت آقا/ خانم ... فرزند ... به شماره شناسنامه ... و کد ملی ... صادره از ... متولد ... که با علامت + یا × مشخص یا نمودار است گواهی می گردد.

  • ستون مربوط به نمونه امضاء صاحب سند که در این ستون امضاء یا اثر انگشت درخواست کننده اخذ می گردد.

نکته: اگرچه معمولا در گواهی امضاء ثبت با سند برابر است نوشته نمی شود اما عقلانی است که متن گواهی روی سند با متن در دفتر یکسان باشد.

بیشتر بخوانید: سند عادی در حقوق ایران

نکات مهم در اخذ گواهی امضا
  1. در مورد اشخاص بیسواد، گواهی اثر انگشت، به منزله گواهی امضاء می باشد.

  2. ذیل هر نوع نوشته عادی (بنا به نظری هر نوع سندی که ثبت آن طبق قانون اجبار نشده باشد) را می توان تصدیق امضاء نمود مگر اینکه در قانون استثناء شده باشد.

  3. در ارتباط با گواهی امضای اسنادی که به زبان خارجی می باشند، سردفتر اسناد رسمی ملزم است که در ابتدا از ترجمه متون آن اطمینان حاصل نموده و بعد گواهی امضاء را صادر نماید.

  4. متقاضی اخذ گواهی امضاء ملزم است که اصل شناسنامه یا کارت ملی خود را به همراه داشته باشد و در صورت ناخوانا بودن یا مخدوش بودن، مراتب از طریق اداره ثبت احوال استعلام گردد.

  5. در شرایطی که ذینفع، تقاضای صدور تصویر مصدق (کپی برابر اصل) نوشته حاوی گواهی امضا را نماید، بدلیل اینکه اصل برگه گواهی امضا قبلا به متقاضی تحویل داده شده است، فقط تصویری از آن در بایگانی دفتر اسناد رسمی وجود دارد، بنابراین دادن تصویری از گواهی امضاء با قید این متن که این تصویر برابر با تصویر نسخه موجود در دفترخانه است، بلا اشکال می باشد.


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

راضیه فولادی پورنارپی
03 آذر 1403
خوب