متن گواهی عدم حضور در دفترخانه
بازدید کننده بزرگوار، در این مقاله یک نمونه متن حقوقی گواهی عدم حضور در دفترخانه برایتان قرار داده ایم تا با چارچوب تنظیم این نوع گواهی آشنا شوید.
مطلب مرتبط: شرایط حضور در دفترخانه و تنظیم سند رسمی
متن حقوقی گواهی عدم حضور در دفترخانه
نظر به اینکه با توجه به مدارک ابرازی از طرف خانم/ آقای ................... مقرر بوده است که سند حاکی از انتقال قطعی ........ مترمربع از مالکیت خانم/ آقای ................... از پلاک ثبتی ........ فرعی از ........ اصلی واقع در بخش ........ تهران با شرایط مذکور در آن مدارک (بیع نامه شماره ................... مورخ ...................) در تاریخ ................... در این دفترخانه به ثبت برسد از آنجا که سند مذکور به علت عدم مراجعه و حضور فروشنده بیع نامه مذکور (خانم/ آقای ...................) و بالطبع عدم ارائه و تهیه مدارک لازم جهت ثبت سند قطعی از طرف مالک (فروشنده) تا آخر وقت اداری روز ................... ثبت دفتر نشده است به تقاضای خانم/ آقای ................... (خریدار) که تحت شماره ................... مورخ ................... در دفتر اندیکاتور به ثبت رسیده است و بر اساس بند ۸۹ مجموعه بخشنامه های ثبتی این گواهی از طرف اینجانب ................... سردفتر اسناد رسمی ................... تهران تنظیم و به نامبرده تسلیم گردید.
سردفتر/ کفیل دفترخانه اسناد رسمی - مهر و امضاء
بیشتر بخوانید: اظهارنامه چیست و در تنظیم آن به چه نکاتی توجه کنیم؟
مستندات قانونی مرتبط با گواهی عدم حضور در دفترخانه
بند ۸۹ مجموعه بخشنامه های ثبتی
الف: مداخله و مباشرت دفاتر اسناد رسمی در تهیه و تنظیم قولنامه عادی خلاف شئون سردفتری و ممنوع است.
ب: در مواردیکه طرفین قولنامه عادی یا مدارک دیگری میان خود شرط کرده باشند که در موعد معین سند معامله آنان در دفترخانه مشخص ثبت شود چنانچه سند موضوع قولنامه در موعد مقرر در آن دفتر به ثبت نرسد به درخواست کتبی ذینفع به صدور گواهی از طرف سردفتر در زمینه علت عدم انجام معامله در نمونه ای که به ضمیمه این بخشنامه صادر می شود بلامانع خواهد بود.
نکته: برابر ماده 46 و 47 قانون ثبت اسناد، ثبت کلیه عقود و معاملات راجع به عین یا منافع اموال در نقاطی که اداره ثبت اسناد و املاک و دفاتر اسناد رسمی موجود است اجباری است. حال اگر متعاملین به موقع برای ثبت معاملات خود در دفترخانه حاضر نشوند، سردفتر قانوناً وظیفه ای نسبت به صدور گواهی عدم حضور فروشنده و خریدار و سندی که ثبت نکرده ندارد.
نکته: چنانچه تاریخ حضور در دفترخانه در مبایعه نامه مشخص نشده باشد و یکی از طرفین از طریق اظهارنامه به طرف مقابل تاریخ حضور در دفترخانه را اعلام نماید، نظر به اینکه اظهارنامه یکطرفه می باشد و پذیرش شخص مخاطب مشخص نمی باشد لذا اظهارنامه را به تنهایی نمیتوان مستند صدور گواهی موضوع بند ۸۹ مجموعه بخشنامه های ثبتی قرار داد.
نکته: اگر تاریخ دفترخانه ای که در مبایعه نامه مشخص کردید روز تعطیل باشد، اولین روز بعد از تعطیلی، ملاک صدور گواهی عدم انجام معامله خواهد بود. به این ترتیب طرفین فردای آن روز می توانند درخواست گواهی عدم حضور نمایند.
صورتجلسه نشست قضائی استان گیلان/ شهر لاهیجان مورخ ۱۳۹۸/۰۸/۲۸
طرفین در قرارداد بیع، برای تنظیم سند رسمی و پرداخت تتمه ثمن معامله، تاریخ مشخصی تعیین کرده اند، و ذیل شرایط مربوط به همین قسمت نیز گواهی عدم حضور سردفتر اسناد رسمی را به عنوان دلیل اثبات تعیین کرده اند و برای تاخیر در انجام تعهد مذکور نیز وجه التزام مشخص نموده اند، یکی از طرفین بعد از چندین ماه (از تاریخ تعیین شده برای تنظیم سند) -بدون اخذ گواهی سردفتر مربوط- به طرف دیگر اظهارنامه ارسال می کند مبنی بر اینکه «در فلان تاریخ برای تنظیم سند حاضر شوید در غیر این صورت وجه التزام تعیین شده را باید بپردازید»، آیا در فرض سوال، وجه التزام تعیین شده قابل مطالبه می باشد؟
نظر هیئت عالی
در صورتی که متعهد له که در مقام مطالبه وجه التزام برآمده و ثابت کند که در تاریخ تعیینی در دفتر خانه حاضر شده و آمادگی پرداخت باقی مانده ثمن معامله و نقل و انتقال مورد معامله را داشته ولی طرف دیگر حاضر نشده و مقدمات انتقال سند رسمی را فراهم نکرده؛ در این صورت در ماه های بعد هم حق مطالبه وجه التزام را دارد، زیرا گواهی عدم حضور صادره از سوی دفترخانه در احراز و اثبات نقض عهد متعهد طریقیت دارد، گرچه از طرق دیگر و با کمک سایر دلایل و قرائن نیز نقض عهد طرف قرارداد قابلیت اثبات دارد.
نظر اکثریت
دو حالت در فرض سوال متصور است: فرض اول: علت تاخیر در تنظیم سند از تاریخ معین شده، توافق طرفین برای تاخیر در انجام تعهدات یک یا هر دو طرف باشد، وجه التزام در صورتی در شرایط فعلی قابل مطالبه است که هم زمان با توافق جدید، تصریح شود که تمامی شرایط معامله نیز ملحق به این توافق است. (چرا که وفق مواد 292 و 293، فرض سوال مشمول تبدیل تعهد شده و تضمینات سابق فقط در صورت تصریح قابل سرایت است). فرض دوم: طرفین توافقی جهت تاخیر در انجام تعهدات نکرده باشند، در این صورت خواهان می بایست اثبات نماید در تاریخ تعیین شده برای تنظیم سند، آماده انجام تعهد خود بوده است در غیر این صورت به علت متقابل بودن تعهدات، وجه التزام قابل مطالبه نیست.
امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.
افزودن دیدگاه
دیدگاه کاربران