تاثیرات شیوع ویروس کرونا در روند اجرایی دادگاهها

27 دی 1399 0 499
تاثیرات شیوع ویروس کرونا در روند اجرایی دادگاهها

تاثیرات شیوع ویروس کرونا در روند اجرایی دادگاهها

این روزها شیوع ویروس کرونا در تمامی جوامع، دارای تاثیرات بسیار زیادی بوده است که تمامی افراد جامعه و کار و معیشت آنان را بصورت ناخودآگاه تحت تاثیر قرار داده است. تاثیرات شیوع ویروس کرونا در روند اجرایی دادگاهها نیز چشم گیر و ملموس بوده است و به نوعی میتوان گفت که نحوه اجرای اقدامات لازم در دادگستری را تحت الشعاع قرار داده است. یکی از این تاثیرات در روند اجرایی دادگاههای در مرحله اجرای احکام و هم چنین صدور حکم جلب در پرونده های محکومیت قطعی کیفری می باشد.

بعبارت دیگر میتوان اینگونه بیان نمود که کرونا به نوعی بحران تبدیل گردیده و تمامی زمینه های زندگی افراد جامعه و هم چنین نهادهای حکومتی و دستگاه قضایی نیز، دستخوش تغییرات بسیاری گشته اند.

با گسترش بیماری کرونا، رییس قوه قضاییه بخشنامه ای را تدوین نمودند که بر مبنای زندان زدایی اعلام گردید که از اوایل اسفند ٩٨ به تمامی دستگاههای ذیربط اعلام و ابلاغ گردید و هم چنین تاکید شد که از انجام هرگونه احضار و یا جلب غیر ضروری افراد جلوگیری گردد. بنابراین کلیه افرادی که به حبس محکوم شده اند، تا پایان شروع کرونا، می بایست احضار و جلبشان به تاخیر افتد تا از گسترش هر چه بیشتر این بیماری در زندانها و به تبع آن در جامعه جلوگیری گردد.

با توجه به تاثیر این بیماری در تمامی ابعاد جامعه، در دادگستری و نحوه رسیدگی به پرونده ها نیز دارای تاثیرات چشم گیری بوده است و اکثر قضات سعی بر این امر داشته اند که در صدور حکم جلب افراد با دقت نظر بیشتری عمل نموده و در اعمال مجازات محکومین، حتی المقدور از مجازات های جایگزین حبس استفاده نمایند.

هم چنین این نظر اعمال گردید که قضات حتی المقدور از سایر قرارهای تامین کیفری استفاده نموده و قرار بازداشت موقت و انتقال به زندان فقط در موارد ضروری و اجتناب ناپذیر انجام گیرد. در رویه قضایی نیز در این دوران به کرات مشاهده گردیده است که از جلب نمودن محکومان قطعی به حبس، اجتناب شده است و در این بین محکومان فرصت مناسبی جهت اخذ رضایت شاکی خصوصی نیز بدست می آورند.

در رویه قضایی، روال معمول دادگاهها در طی روزهای شیوع ویروس کرونا به اینصورت سیاست گذاری و برنامه ریزی شده است که حتی المقدور افراد کمتر به دادگاه مراجعه نمایند و اکثر مراجعات غیر حضوری گردد. بعضی از قضات دادگاهها طی ابلاغیه ای به طرفین دعوا اعلام می دارند که جهت جلسه رسیدگی و ارائه دفاعیات خود، اقدام به ارسال لایحه از طریق دفاتر خدمات قضایی نمایند و نیازی به حضور آنان در جلسه نمی باشد. به این ترتیب با این روش، از ازدحام افراد در دادگاهها و به تبع آن شیوع هر چه بیشتر این ویروس جلوگیری می گردد حتی بعضا مشاهده گردیده است که اغلب مجتمع های قضایی فقط به کسانی که دارای ابلاغیه از شعبات باشند، اجازه ورود به مجتمع های قضایی را می دهند و بدین ترتیب از ورود هر کسی که سمتی نداشته باشد و یا کار غیر ضروری داشته باشد، جلوگیری بعمل می آید.

با روش هایی که مجتمع های قضایی در پذیرش ارباب رجوع در پی گرفته اند و تشکیل جلسات بعضی از دادگاهها بصورت غیر حضوری و با ارسال لایحه، در عمل کمک شایانی به جلوگیری از شیوع ویروس کرونا نموده اند که هم سلامت قضات، وکلا، کارمندان دادگستری و هم سلامت ارباب رجوع، حفظ می گردد.

بنابراین وجود ویروس کرونا و شیوع آن، تمامی ابعاد جامعه حتی سیستم رسیدگی قضات در دادگاهها و دادسراها را نیز تحت الاشعاع قرار داده است.


امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

افزودن دیدگاه

امتیاز شما :

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است.