نمونه رای دادگاه در خصوص نقض قرار بازداشت موقت در ارتباط با اتهام تهدید با چاقو

رای دادگاه در خصوص نقض قرار بازداشت موقت
03 فروردین 1404 0 79
رای دادگاه در خصوص نقض قرار بازداشت موقت
فهرست مطالب

    بازدید کننده بزرگوار، در این مقاله یک نمونه رای دادگاه در خصوص نقض قرار بازداشت موقت در ارتباط با اتهام تهدید با چاقو برایتان قرار داده‌ایم تا با نحوه صدور رای در این زمینه آشنا شوید.

    این نمونه رای که از شعبه 101 دادگاه کیفری دو شهرستان انار صادر شده است درباره این موضوعات می‌باشد: ماده 617 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات، ماده 237 قانون آیین دادرسی کیفری، نقض قرار بازداشت موقت، حل اختلاف بین بازپرس و دادستان، اعتراض به قرار بازداشت موقت، رای دادگاه در خصوص نقض قرار بازداشت موقت

    مطلب مرتبط: قرار بازداشت موقت چیست؟ شرایط صدور آن کدام است؟

    چکیده رای دادگاه در خصوص نقض قرار بازداشت موقت در ارتباط با اتهام تهدید با چاقو

    نظر به اینکه مقنن در قانون آیین دادرسی کیفری موخر بر تصویب قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات، با آگاهی و علم به تفکیک جرم «تهدید با چاقو» از سایر عناوین مجرمانه، در بند «ت» ماده 237 قانون آیین دادرسی کیفری در خصوص چنین بزه‌ای به رغم در مقام بیان و تخاطب بودن سکوت اختیار نموده است، کاشف به عمل می‌آید که صدور قرار بازداشت موقت در چنین موضوعی ناقض «اباحه عقلی» بوده و افاده «حصر کلام» را که ناشی از «اطلاق سکوتی» می باشد، زائل می‌نماید.

    مطلب مرتبط: انواع قرارهای تامین و نظارت کیفری مطابق با ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری

    رای دادگاه کیفری دو

    تاریخ تنظیم: 14-12-1403

    در خصوص رسیدگی به حل اختلاف فی مابین بازپرس و دادستان محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان انار و همچنین اعتراض متهم آقای حبیب الله ... فرزند محمدعلی با وکالت ... به صدور قرار بازداشت موقت به شماره ... مورخ 04-12-1403 صادره از سوی شعبه اول بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان انار، دادگاه با عنایت به مجموع اوراق و محتویات پرونده و با توجه به اینکه:

    اولاً: هر چند اصولاً در امور کیفری قضات تابع عناوین مطروحه توسط شاکی با مقام قضایی دیگر نیستند اما دادگاه در مقام رفع اختلاف با بررسی اعتراض متهم در چارچوب عنوان تفهیم شده باید گام بردارد چراکه به قرینه ماده 280 قانون آیین دادرسی کیفری زمانی که دادگاه بخواهد عنوان را تغییر دهد لاجرم باید به اصلاح و تفهیم اتهام جدید اقدام نماید فلذا در فرضی که امکان این فرایند وجود ندارد لاجرم باید در چارچوب عنوان اظهارنظر نماید.

    ثانیاً: حتی اگر قائل به این باشیم که دادگاه دارای اختیار تغییر عنوان در همین مرحله می‌باشد قطعاً مربوط به زمانی است که رفتار ارتکابی و انتسابی به نحو صریح و روشن به متهم تفهیم شده باشد و الّا تحت هیچ شرایطی امکان آن وجود ندارد.

    ثالثاً: در پرونده تحت نظر ملاحظه می‌گردد اساساً رفتار ارتکابی و انتسابی در قسمت تهدید با چاقو به متهم به نحو صریح و دقیق تفهیم نشده و به ذکر عنوان بسنده شده است.

    رابعاً: وجود حرف ((یا) در ماده 617 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات بیانگر تفکیک و متفاوت بودن جرائم مزاحمت، قدرت نمایی و تهدید می‌باشد و با توجه به اینکه اساساً قانون آیین دادرسی کیفری موخر بر قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) می‌باشد مقنن با علم به چنین تفکیکی و تفاوتی به نظر در ماده 237 قانون آیین دادرسی کیفری به بزه تهدید با چاقو مندرج در ماده 617 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات اشاره ننموده است.

    خامساً: با توجه به صدر ماده 237 قانون آیین دادرسی کیفری اصل بر عدم جواز صدور قرار بازداشت موقت می‌باشد.

    سادساً: بر اساس اصول تفسیری در مواقع شک و تردید، اصل بر عدم جواز صدور قرار بازداشت موقت در غیر موارد تصریح شده ماده 237 قانون آیین دادرسی کیفری می‌باشد.

    سابعاً: در پرونده مطروحه با توجه به گذشت زمان و آزاد بودن متهم اصلی پرونده با قرار قبولى وثیقه و انجام تحقیقات اولیه پیرامون آثار و ادله جرم و امکان جلوگیری از بیم فرار متهم با قرار مناسب دیگری و عدم مخل نظم عمومی بودن آزادی متهم و همچنین عدم خطر برای جان شاکی و شهود و خود متهم، دیگر شرایط ماده 238 قانون آیین دادرسی کیفری نیز وجود ندارد.

    فلذا دادگاه قرار بازداشت موقت صادره را خلاف قوانین و مقررات دانسته و مستنداً به مواد 237، 270، 271، 240، 238 و ماده 273 قانون آیین دادرسی کیفری قرار مربوطه را نقض و پرونده جهت صدور قرار متناسب (وثیقه) به دادسرا اعاده می‌گردد. رای صادره قطعی است. مقرر است دفتر محترم پرونده از آمار کسر و جهت رسیدگی به شعبه بازپرسی ارسال گردد.

    دادرس شعبه 101 دادگاه کیفری دو شهرستان انار

    توضیح: نمونه رای‌های منتشر شده در عدالت سرا اعم از نمونه رای بدوی، نمونه رای تجدیدنظر و نمونه رای دیوان عموماً از نمونه رای‌های منتشر شده از سوی قوه قضائیه و مراکز و پژوهشگاه‌های وابسته به قوه قضائیه برگرفته شده است.


    امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. لطفا مطالب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و با امتیاز دادن به مطالب، ما را در جهت بهبود و تولید هر چه بیشتر مطالب یاری فرمایید. همچنین می توانید نظرات یا سوالات خود را در بخش دیدگاه ها مطرح نمایید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.

    افزودن دیدگاه

    امتیاز شما :

    دیدگاه کاربران

    دیدگاهی ثبت نشده است.